Slovenija
17 ogledov

Za mandat 300 na cesto

Po načrtu naj bi do poletja delo izgubilo 269 delavcev, od tega 96 v oddelku vzd Žurnal24 main
Acroni Jesenice. Do poletja brez dela 269 delavcev. Načrt znan, pripravljajo sezname. Direktorju maja poteče mandat.

Govorice, zaradi katerih je Acronijeve delavce strah (o tem smo pisali v sobotnem Žurnalu, op. p.), niso iz trte izvite, saj obstaja načrt zmanjševanja števila zaposlenih.

O njem so v Acroniju govorili na sestanku 11. januarja, predvideva pa, da bi se do konca junija število zaposlenih zmanjšalo za 269, kar je 19 odstotkov vseh zaposlenih – teh je bilo v začetku januarja 1.384. Največje “čiščenje” bo v oddelku vzdrževanja, kjer naj bi delo izgubilo 96 delavcev. Načrt znižanja je podpisal glavni direktor Acronija Slavko Kanalec, v njem pa je določeno tudi, da pogodb za določen čas ne bodo podaljševali ter da morajo vodje do danes predvideti organizacijske, tehnološke in tehnične ukrepe za zmanjšanje števila zaposlenih.

Kanalec rešuje svoj mandat
Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi Kanalec s tem odpuščanjem reševal svoj mandat, ki mu poteče 1. maja. Po neuradnih podatkih mu ga bodo podaljšali, za to pa naj bi znižal stroške in poslal na cesto skoraj 300 delavcev. Če se bo to zgodilo, bodo v podjetju morali pripraviti program presežnih delavcev. Po zakonu je ta nujen, če število odpuščenih predstavlja deset odstotkov vseh zaposlenih.

Acronijeva uprava se je zavila v molk. Za Kanalčevo namero v vodstvu Slovenske industrije jekla (Sij) najverjetneje vedo, vprašanje pa je, ali o tem, kar se dogaja v Acroniju, kaj vesta ruska lastnika Andrey in Evgeniy Zubitskiy iz družbe Industrial Metallurgical Holding. Neimenovani vir namreč meni, da Kanalec ne uživa njune pretirane podpore, ima pa jo pri Viacheslavu Korchaginu iz omenjene ruske družbe. Dejstvo, da Kanalec o nameravanem odpuščanju še ni obvestil sindikata, pa kaže na to, da v njiju očitno ne vidi socialnega partnerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.