Slovenija
20 ogledov

Za mesec dela 5,16 evra

1/2
Žurnal24 main
Delavci Industrije usnja Vrhnika so na tabletah, brez denarja in v strahu, da bo uprava izropala podjetje.
Prihodnji teden se mnogim od 483 delavcev Industrije usnja Vrhnika (IUV), ki so prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi, izteče 15-dnevni odpovedni rok. Med njimi je tudi mati samohranilka (ni želela biti imenovana), ki ji je decembra IUV nakazala 5,16 evra plače, in to šele septembrske. "Še sosedov pes ima boljše življenje ,” pove objokana sogovornica.

Poln predal položnic
“Nimam ne za hrano ne za položnice! ” razkrije odpuščena delavka. Plač namreč delavci niso dobili za zadnje tri mesece prejšnjega leta, kaj pa bo z odpravninami, ne vedo. Odgovorov na vprašanji, od kod bo IUV zagotovila sredstva in koliko jih je potrebnih za odpravnine, nismo dobili, pa čeprav smo stečajno upraviteljico Natašo Gibičar Toš , ki vodi 23. decembra začeti stečaj, o tem povprašali že v četrtek.

Okoli 40 delavcev je ostalo zaposlenih v invalidskem podjetju IUV. Ti sploh ne vedo, če bodo prejeli plače. Če pa dajo odpoved, se odpovedo odpravnini. © Nik Rovan

 


 

Pripravljeni na množico

Prijave. V naslednjem tednu je zavod za zaposlovanje pripravil mobilno ekipo svetovalcev, ki bodo tudi izven uradnih ur (od 12. do 17. ure) prijavljali brezposelne osebe v evidenco brezposelnih in sprejemali zahtevke za denarno nadomestilo. "Predvidevamo, da bo večina prijav opravljena že v tem tednu, tako da bodo ljudje prejeli nadomestilo že za januar," so še dodali na zavodu..

IUV vzela zdravje
Delavka pa si je v 25 letih dela uničila tudi zdravje: pri delu na težkih strojih je sčasoma prišlo do poškodbe hrbtenice, zaradi česar je morala tudi na operacijo. Zdaj pa mora zaradi živčnosti in težav s spanjem jemati tablete. “Tako kot večina delavcev v IUV,” dodaja.

Poteptan ponos
“Nikoli nisem šla po pomoč na Karitas, včeraj pa sem morala, ” pravi delavka. Položnic namreč ne zmore plačati (odplačuje tudi kredit), zato je zaprosila, naj ji poravnajo vsaj eno. Po pomoč se je zatekla še na center za socialno delo, kjer so ji obljubili 300 evrov denarne pomoči.

"Po preživeti mladosti v IUV moram zdaj otroke prositi za 10 evrov, da lahko grem kupit hrano v trgovino. Z živci sem na koncu, za pomiritev jem tablete," pa pravi druga.

S to upravo nikoli več!
"Pod upravo, kakršna je zdaj, ne bi šla nikoli več delat. Raje se ubijem in se rešim. Predobro poznam to mafijo, ki mi je vzela zdravje,” odgovarja delavka na vprašanje, če bi se vrnila nazaj v IUV.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.