Slovenija
28963 ogledov

Za mesec dni bodo zaprli glavno prometnico

cesta Idrija Godovič Zala PrtScr Drsi
Odločitev je padla zaradi nedavnih dogodkov, ki bi se lahko končali tragično.

Začela so se predpripravljalna dela za začetek izvedbe projekta Sanacija brežin Jelični Vrh na državni cesti Spodnja Idrija - Godovič, natančneje v Zali. Projekt v Zali bodo izvajali na območju skalnega previsa nad državno cesto. Letošnja dela bodo uvod v izgradnjo galerije, ki naj bi bila dokončana leta 2020, in trajno zavarovanje dodatnega dela brežin s podajno lovilnim sistemom in mrežami. 

Kot so zapisali na spletni strani Občine Idrija, gre za izredno zahteven zalogaj, zaradi katerega bo v času gradnje nujno uvesti prilagojen prometni režim. To nameravajo doseči s popolnimi in delnimi zaporami ter urejenimi obvozi. 

Predstavniki direkcije za infrastrukturo so na sestanku s predstavniki občine in gospodarstvenikov pojasnili, da so se za izvedbo nekaterih del že letos poleti odločili po tem, ko je nedavno z brežin padajoče kamenje na dveh odsekih ceste skozi Zalo poškodovalo še dve vozili. 

Zapora začne veljati 23. julija

Na območju tako že tečejo predpripravljalna dela za zavarovanje brežin med cesto in robom gozda v skupni dolžini skoraj en kilometer. Letos bodo tako na omenjenem odseku postavili podajno lovilni sistem in mreže na dveh odsekih. 

Dela pri postavitvi podajno lovilnih sistemov in mrež za zavarovanje brežin se bodo začela julija. Od 23. julija do 19. avgusta bo tako uvedena popolna zapora prometa na obeh odsekih (G2-102/1034, odsek km 8,460 do km 6,600 in od km 8,460 do km 8,595), obvešča občina.

V primeru ugodnega poteka del in če ta ne bi preveč poškodovala cestišča, bi popolna zapora prometa lahko trajala le prvih 14 dni, pojasnjuje direkcija. V naslednjih 14 dneh bi veljala dnevna popolna zapora, pomoči pa bi tam potekal polovični izmenični enosmerni promet. 

Kaj bodo naredili?
Na najbolj nevarnem, previsnem delu skale bodo vgradili podajno lovilne mreže, ki so potrebne zaradi zavarovanja prometa, ki se bo po zaključku letošnjih del znova sprostil, in za zaščito delavcev na gradbišču, ko se bo predvidoma julija prihodnje leto začela gradnja galerije. Del zavarovanj bo ostal tudi po izgradnji galerije, saj bodo del celotnega varovalnega sistema. Vzporedno s tem bo potekala tudi rekonstrukcija dveh odsekov zelo dotrajanih podpornih zidov pod državno cesto v skupni dolžini 700 metrov. 

Tovornjaki in onesnaževanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Težava za podjetja

Cesta skozi Zalo je izjemnega pomena za tamkajšnje gospodarstvo, saj po njej dnevno pelje večje število tovornih vozil, ki so namenjena tako v podjetja v idrijski in cerkljanski občini kot tudi v tolminski, kobariški in bovški. V času popolne zapore bo namreč tranzitni promet nad skupno maso 7,5 tone prepovedan. V podjetju Hidria pravijo, da k njim dnevno pride več deset tovornjakov, ki bodo zdaj morali opraviti veliko daljšo pot, da bodo prišli k njim. Erik Blatnik, vodja odnosov z javnostmi, pravi, da bodo tako kot druga podjetja zaporo seveda občutili. Upajo, da se bodo dela čim hitreje izvedla in da bo po opravljenih delih težava s padajočim kamenjem odpravljena. 

Obvoz bo v času zapore urejen preko Nove Gorice in Tolmina, kar pomeni, da se bo pot za tovornjake občutno podaljšala. Iz Ljubljane do Idrije (preko Logatca, Kalc in Godoviča) prevozijo slabih 58 kilometrov. Pot preko Nove Gorice in Tolmina pa je dolga nekaj več kot 180 kilometrov.

Vozila do skupne mase 7,5 zone bodo lahko uporabila obvoz po državni cesti Logatec – Žiri – Govejk – Marof – Spodnja Idrija. Direkcija se dogovarja tudi za obvoz preko Kladja, kjer je sicer omejitev na vozila s skupno maso največ 7,5 tone. Problem tam predstavljajo preozka cesta in serpentine. Lokalnim prebivalcem priporočajo uporabo krajevnih cest. 

Popolna zapora tudi prihodnje leto

Po sprostitvi popolne zapore naj bi za ostala dela, ki bodo predvidoma trajala do 10. novembra, bila potrebna le polovična zapora ceste. Predvidene so sicer občasne popolne zapore, a so omejene na 30-minutna obdobja. 

V zimskem času bo promet sproščen, prihodnje leto junija pa je predviden začetek gradnje galerije, ki bo dokončana leta 2020. Prihodnje leto je predvidena enomesečna popolna zapora ceste v juliju in še 11 dni popolnih zapor v različnih terminih ob koncu tedna do zaključka projekta, o poteku del v prihodnjem letu sporoča občina. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • migi 20:03 30.junij 2018.

    Č e butalci(vse spoštovanje do njih...hahah) delajo na ministrstvu za okolje in prostor nam ni kaj drugega pričakovati!Se pa sprašujem čemu imajo takšne plače

  • Ella_Coles 14:35 30.junij 2018.

    Online Delo od doma z Googlom ,,,,, Moja mati je na računalniku ustvarila 183 do 296 evrov na uro. Odpuščena je bila 2 meseca, zadnja mesec pa je bila plača 32584 EUR, ki je delala na računalniku dve uri na ...prikaži več dan. lahko preverite tukaj ... ❥❥❥❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥❥ www.WebJob8.Com