Slovenija
20 ogledov

Za Metliko še Semič in Črnomelj

Renata Brunskole je bila na županskih volitvah uspešna že drugič zaporedoma. (Fo Žurnal24 main
Zanimivo. V belokranjskih občinah se bo lahko zgodilo žensko vodstvo.

Metlika, Semič, Črnomelj. Med 13 kandidati, ki so se v Beli krajini v prvem krogu volitev potegovali za župana, je bilo le pet žensk, a kot kažejo rezultati prvega kroga volitev, so se odrezale odlično. Metliško občino bo še naprej vodila ženska roka, saj je dozdajšnja županja Renata Brunskole med tremi kandidati dobila največ glasov; svoja tekmeca je premagala z dobrimi 74 odstotki glasov. “Menim, da so se volilci odločali na podlagi mojega prejšnjega dela, kot ženska nisem imela prednosti,” meni Brunskoletova.

Ženske zasedajo stolčke. Plaz po Brunskoletovi. Bela krajina do volitev leta 2006 ni pomnila, da bi katero izmed občin vodila županja. Renata Brunskole je z zmago v Metliki očitno sprožila plaz, ki je čez štiri leta zajel tudi sosednji občini.

Prvič v zgodovini
Prav tako se že ve, da bo prvo županjo v zgodovini občine dobil tudi Semič. V drugem krogu se bosta namreč pomerili Polona Kambič, ki je na nedeljskih volitvah zbrala slabih 47 odstotkov glasov, in Sonja Klemenc Križan, za katero je glas oddalo nekaj manj kot 23 odstotkov volilcev.

Dolgoletni župan Janko Bukovec je na vprašanje, kako komentira morebitni ženski trojček v Beli krajini, dejal: “Nič hudega. Če se ženske toliko potegujejo za emancipacijo, je prav, da dobijo priložnost in se dokažejo tudi na tem področju.

Morda tudi Črnomelj
O tem, ali bodo Belo krajino v celoti vodile ženske, pa bodo odločali volilci v črnomaljski občini. Zdajšnji župan Andrej Fabjan je zbral slabih 39 odstotkov glasov, čez dva tedna pa se bo z njim v drugem krogu pomerila Mojca Čemas Stjepanovič; ta je prepričala malenkost manj kot 30 odstotka volilcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.