Slovenija
16 ogledov

Za migrante teden odprtih vrat

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Teden odprtih vrat INFO točke za tujce: od ponedeljka do 17. decembra bodo delavcem migrantom na voljo svetovalci.

Od 13. do 17. decembra bodo v prostorih INFO točke za tujce v Ljubljani delavcem migrantom iz držav izven EU ter njihovim družinskim članom na voljo svetovalci z informacijami o zaposlitvi, delu in izobraževanju v Sloveniji.

Zavod RS za zaposlovanje in notranje ministrstvo namreč ob svetovnem dnevu migrantov organizirata teden odprtih vrat. Svetovalci bodo delavcem migrantom ter njihovim družinskim članom v pomoč z informacijami o možnostih in pogojih za zaposlitev, delo in podjetništvo v Sloveniji; postopkih in potrebni dokumentaciji za pridobitev vizuma, dovoljenjih za bivanje v Sloveniji ter ustreznih delovnih dovoljenj; pravicah delavcev migrantov, izhajajočih iz delovnopravne zakonodaje; možnostih poklicnega izobraževanja, dodatnega usposabljanja in učenja slovenskega jezika ter pomoči vladnih in nevladnih organizacij pri premagovanju administrativnih ovir.

Največ vprašanj glede delovnih dovoljenj
Namen delovanja INFO točke za tujce je povečati možnost zaposlitve tujcev oziroma delavcev migrantov. Svetovalci so doslej (od maja) informirali 4.050 oseb, med katerimi je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Kosova, Albanije in tudi držav Južne Amerike ter Pakistana in Indije. Največ vprašanj se je nanašalo na postopke za pridobitev delovnih dovoljenj, delovnopravno zakonodajo, prosta delovna mesta in možnosti učenja slovenskega jezika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.