Slovenija
40 ogledov

Za milijon odpustkov

brezposelnost Žurnal24 main
Terjatve. Zavod za zaposlovanje jih največ odpiše zaradi socialne ogroženosti, bolezni in invalidnosti.

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je lani prejemnikom nadomestil za brezposelnost, različnim subvencionirancem in štipendistom povprečno odpisal 1.514 evrov na osebo, kar je za približno tretjino več kot leta 2007 in 2008.

brezposelnost, grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Skupna masa odpisanih sredstev je sicer s slabega 1,4 milijona leta 2007 padla na dober milijon lani, a je bilo tudi število tistih, ki jim je ZRSZ odpisal terjatve, lani v primerjavi z letom 2007 za približno polovico nižje. ZRSZ je največ terjatev odpisal zaradi socialne ogroženosti ter bolezni in invalidnosti.

Zneskov do 237 evrov ne terjajo


Pogoji. ZRSZ terjatve odpiše, če zneski ne presegajo zajamčene plače v višini 237 evrov in bi bila sodna izterjava neekonomična, če je dolžnik umrl, je v tujini in ni dosegljiv ali je socialno ogrožen.

Štipendije. Štipendistom ZRSZ dolg odpiše zaradi dlje trajajoče bolezni ali invalidnosti I. kategorije štipendista, njegovih staršev ali otrok, lahko pa zaradi smrti staršev, če je dolžnik zaradi tega opustil izobraževanje.

Zastaralni rok. ZRSZ lahko denarna nadomestila in štipendije terja še tri leta, terjatve iz dejavne politike zaposlovanja pa pet let.

Več jih izterjajo
Na ZRSZ poudarjajo, da terjatve odpišejo vsem, ki izpolnjujejo pogoje.

"Število odpisov po našem mnenju upada, ker je področje terjatev za preplačila vsako leto bolje urejeno, izterjava pa poteka kontinuirano in zelo intenzivno,"
pojasnjujejo na ZRSZ.

Leta 2007 so po sodni poti poskušali denar izterjati v 1.449 primerih, lani pa kar v 2.202.

Nenamensko zapravljanje
Vračilo štipendij je ZRSZ najpogosteje zahteval zaradi nedokončanja šolanja, vračilo nadomestil za brezposelnost pa zaradi zaposlitve za določen čas (podatke o datumu zaposlitve namreč šele od letos dobivajo avtomatično z izmenjavo podatkov).

Brezposelne, vključene v ukrepe dejavne politike zaposlovanja, ter podjetja, ki dobivajo subvencije in druge ugodnosti na posameznih razpisih, pa so največkrat terjali zaradi nenamenske porabe sredstev in predčasnih prekinitev pogodb o zaposlitvi.

Kako zaprosim za odpis?
Vloga.
Dolžnik za odpis zaprosi tako, da sam napiše prošnjo – obrazec ne obstaja. Socialno ogroženi morajo priložiti potrdilo centra za socialno delo, da bi vračilo poslabšalo njihov materialni položaj.

Štipendisti morajo upravičenost do odpisa dokazati z zdravniškim potrdilom oziroma z odločbo o invalidnosti ali izpiskom iz matične knjige umrlih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.