Slovenija
70 ogledov

Za mladoletne begunce iščejo zastopnike

Gornja Radgona Anže Petkovšek
Ministrstvo za delo s pomočjo javnega poziva išče kandidate za usposabljanje za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva. Mladoletniki pri nas sicer še vedno nimajo ustrezne namestitve.

Ministrstvo za delo išče zastopnike, ki bodo mladoletnim prosilcem za azil pomagali pri zagotavljanju vseh pravic iz statusa in položaja mladoletnika ter jih zastopali na področjih varovanja zdravja, premoženjske koristi ali izobraževanja.

Doslej improvizacija kriznih centrov, v maju vzpostavitev dveh centrov

Na mladoletne prosilce za azil brez spremstva, ki so še posebej ranljiva skupina, v Sloveniji še vedno nimajo urejene primerne namestitve. Trenutno v krizne centre za mlade po Sloveniji nameščajo le mladoletnike mlajše od 15 let, ki jim v azilnem domu ne morejo zagotoviti primernega varstva, a tudi to ni primerna namestitev. A kot opozarjajo strokovni delavci, so tam v veliki meri podvrženi lastni improvizaciji.

A na ministrstvu za notranje zadeve zagotavljajo, da naj bi se to spremenilo že kmalu, predvidoma v maju. Po naših informacijah trenutno še vedno izbirajo med štirimi lokacijami. V izbranih dveh pa naj bi namestili devet mladoletnikov mlajših od 15 let, ki so trenutno nameščeni v kriznih centrih. Večina otrok so strokovni delavci že vpisali in vključi v šole.

V obeh namestitvenih centrih za mladoletnike brez spremstva naj bi dodatno zaposlili do deset oseb.

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:03 24.april 2016.

    Dal bi se jih vzgojit pa zorganizirat tko k je treba če bi bil interes. Ampak ni interes ne levim ne desnim.

  • ojla 20:14 24.april 2016.

    Kakšne mladoleletne begunce,takšne , ki niso bili deležni nobene vzgoje in in potem posiljujejo naše dekleta in se jim nič ne zgodi. Rokovati se nočejo z ženskami iz verskega prepričanja , a posiljujejo pa lahko .Naj si jih Kopačeva ...prikaži veča pelje na svoj dom, saj ne bo rabila dodatnega izobraževanja.

  • dragec 17:47 23.april 2016.

    zastopnik JJ, pohvalno