Slovenija
493 ogledov

Za mnoge delavce je to še tretji stečaj

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove
1/2
Anže Petkovšek
Okrožno sodišče v Murski Soboti je danes začelo stečajni postopek nad podjetjem za proizvodnjo oblačil Arum, ki je zraslo na pogorišču Mure.

Uvedbo postopka je predlagal lastnik Aruma Dušan Gomboc. Upniki lahko svoje terjatve do podjetja prijavijo do 8. oktobra. Sodišče je začelo stečaj, ker se glede na to, da ga je predlagal dolžnik, domneva, da je družba insolventna. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Igorja Bončino, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Ajpesa.

Gomboc je zaposlene o tem, da bo na okrožno sodišče podal predlog za stečaj, seznanil v začetku meseca. Kot je povedal, mu namreč finančne uprave ni uspelo prepričati v odlog plačila prispevkov, s čimer bi se lahko sprostil blokiran račun.

Finančna uprava je plombo na premoženje družbe vložila aprila z namenom izterjave 335.000 evrov. Izvršba je bila dana na vse gotove izdelke kot tudi stroje, ki jih je podjetje odkupilo. Takrat je lastnik še videl rešitev za podjetje, za pomoč naj bi prosil tudi državo, a neuspešno.

S tem se je začel tretji stečaj družbe, nastale na območju nekdanjega tekstilnega velikana Mura. Mura je v stečaju pristala oktobra 2009. Na njenem pogorišču je zrasla družba Aha Mura, ki je pridobila 5,8 milijona evrov državne subvencije, a tudi ta leta 2014 pristala v stečaju.

Arum je od leta 2015 najemal proizvodnje zmogljivosti Aha Mure. Večina ostalega premoženja Aha Mure je medtem dobila nove lastnike in nove dejavnosti. Arum, v katerem je zaposlenih okoli 240 ljudi, je ustanovil eden nekdanjih vodilnih v Aha Muri Gomboc.

Na zavod 240 ljudi, leta 2009 jih je šlo 2400

Razmere na trgu dela so ob današnjem začetku stečaja nad Arumom, ki je nastal na pogorišču Mure, drugačne kot v času stečaja Mure pred 10 leti. Na soboškem zavodu za zaposlovanje so ocenili, da so razmere na trgu dela sedaj ugodne, da delovne sile primanjkuje in da so iskani tudi delavci z ročnimi spretnostmi iz tekstilne industrije.

Kot je za STA povedala svetovalka generalnega direktorja soboškega zavoda za zaposlovanje Branka Kuzma Smolič, so za prijavo stečajnikov iz Aruma - v podjetju je zaposlenih okoli 240 ljudi - pripravljeni. Tudi v Centru za socialno delo so po navedbah portala Sobotainfo obljubili, da bodo problematiko obravnavali prednostno.

Na zavodu pričakujejo, da se bodo o načinu vročanja odpovedi in reševanja posameznih zgodb v kratkem dogovorili tudi s stečajnim upraviteljem. Praviloma so ob izročanju odpovedi pogodb o zaposlitvi navzoči, takrat pa delavce seznanijo z vsemi informacijami. Za vsakega bodo iskali tudi možnosti v ustreznih programih aktivne politike zaposlovanja.

"Zavedamo se, da razmere za delavce niso enostavne - za nekatere je to že tretji stečaj, poleg tega so brez prihodkov iz delovnega razmerja že nekaj časa. Čeprav gre pretežno za žensko delovno silo brez izobrazbe ali z znanji predvsem s področja tekstila, tudi starejšo generacijo, pričakujemo, da bo iskanje novih priložnosti na trgu dela dosti hitrejše in uspešneje, kot je bilo ob prejšnjih stečajih," je poudarila Kuzma Smoličeva in dodala, da so delodajalci že spraševali o možnostih vključitve oziroma zaposlitve delavcev Aruma.

Na zavodu še 300 delavcev iz prvega stečaja leta 2009

Vršilka dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Murska Sobota Nataša Meolic pa je za portal povedala, da so se takoj povezali s sindikalno zaupnico, zavodom za zaposlovanje in nevladnim sektorjem. Za delavce imajo na voljo materialne oblike pomoči, prav tako lahko ob težavah zaprosijo za izredno denarno socialno pomoč, je izpostavila.

Na zavodu so povedali, da se je ob stečaju Murinih podjetij oktobra 2009 pri njih prijavilo 2446 delavcev, po zadnjih podatkih jih je od omenjenega stečaja prijavljenih še okoli 300, kar je po njihovi oceni dokaj ugodno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.