Slovenija
35 ogledov

Za možgane več kot za srce

Upokojenec Saša Despot
Naraščanje. V 20 letih 20 odstotkov več bolezni možganov in živčevja.

Število bolezni možganov in živčevja strmo narašča, so včeraj ob začetku tedna možganov povedali organizatorji projekta iz Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa. Od leta 2010 do 2030 se bo število teh bolezni povečalo še za 20 odstotkov, so opozorili.

Dražje od srčno-žilnih bolezni

Leta 2010 smo za zdravljenje bolezni možganov v Evropski uniji porabili skoraj 800 milijard evrov. "To je več stroškov kot za srčno-žilne in onkološke bolezni skupaj," je razložil predsednik Slovenskega sveta za možgane Zvezdan Pirtošek. Razlogov za vse več teh bolezni je po njegovih besedah več: "Najpomembnejša je, da se družba tako hitro stara." Pojasnil je, da je eden od razlogov za navidezno več Alzheimerjevih bolezni tudi ta, da smo boljši v diagnostiki in prepoznamo primere, ki jih pred časom nismo.

Je pa seveda še kup duševnih bolezni, ki niso povezane samo s staranjem in so vedno pogostejše, je opozoril predsednik Sinapse Blaž Koritnik. To so na primer anksiozne motnje in depresija, bolezni, ki so povezane tudi z načinom življenja današnje družbe, saj nas "družba na neki način potiska v večjo obolevnost na tem področju", je dodal.

Ob tednu možganov se bo v desetih slovenskih mestih odvijalo veliko delavnic in predavanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.