Slovenija
18 ogledov

Za nadaljnje korake odprodaje Mercatorja

“Smo potencialna tarča. To je gotovo,” pravi prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zork Žurnal24 main
Nadzorniki Pivovarne Laško podpirajo nadaljnje korake pri odprodaji deleža v družbi Mercator


"Zaradi novih okoliščin, ki pomembno vplivajo na nadaljnje korake v postopku finančne sanacije Skupine Laško, bosta uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško sklicala skupščino delničarjev. Nadzorni svet je sprejel sklep, da podpira nadaljnje korake pri odprodaji deleža v družbi Mercator in bo skupaj z upravo skupščini delničarjev predlagal, da s tem soglaša," so po seji nadzornega sveta sporočili iz Pivovarne Laško.

Uprava Pivovarne Laško je že prejšnji teden sporočila, da bo prevzemno ponudbo največjega slovenskega trgovca preučila, ko bo objavljena. Mercator je pripravljen odkupiti vse delnice laške družbe, prevzemno ponudbo pa bo objavil najpozneje v 30 dneh, a ne pred koncem novoletnih praznikov.

Visokoleteče obljube

V Mercatorju, ki je pripravljen odkupiti 8.747.652 delnic Pivovarne Laško, pravijo, da lahko s strateško povezavo s Pivovarno Laško dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke. Za podporo pri pripravi prevzemne ponudbe bodo angažirali pravne in finančne svetovalce, poleg denarja pa imajo za financiranje prevzema tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala in obstoječih lastnih delnic.

Na današnji seji naj bi uprava laške pivovarne nadzornike seznanila z informacijo, ali ji je znotraj konzorcija prodajalcev 52,10-odstotnega deleža Mercatorja Agrokorju uspelo izboljšati pogajalsko pozicijo, kar je bila zahteva nadzornega sveta družbe.

Kupnino bi čim prej

Nadzornike in upravo Pivovarne Laško namreč skrbi, kdaj bo nakazana kupnina od morebitne prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Pivovarni Laško, ki ima okrog 400 milijonov evrov dolgov, tako ustreza čim prejšnje nakazilo kupnine. Če bi se to zgodilo šele čez nekaj let, potem bi lahko bilo to usodno za obstoj pivovarne.

V primeru prodaje Mercatorja bi Laščani zaslužili nekaj manj kot 200 milijonov evrov, vendar bi morali ta denar takoj nakazati bankam za poplačilo posojil. Družbe iz skupine Pivovarna Laško so sicer lastnice 23,34-odstotnega deleža Mercatorja.

Komentarjev 4
  • Vseslovensko Združenje Malih D 11:13 29.december 2011.

    MERCATOR, PIVOVARNA LAŠKO – strokovni sodelavci VZMD pozdravljajo Namero za prevzem in z zadovoljstvom ugotavljajo, da se dodatno potrjuje upravičenost prejema nagrad »Delničarjem prijazna družba« in »Martin Krpan«, ki sta jo predsednika Svetovne federacije investitorjev in VZMD v ponedeljek podelila ...prikaži več najvišjim predstavnikom Mercatorja, 23.12.2011http://www.vzmd.si/novice/mercator-pivovarna-lasko-strokovni-sodelavci-vzmd-pozdravljajo-namero-za-prevzem-in-z-zadovoljstvom-ugotavljajo-da-se-dodatno-potrjuje-upravicenost-prejema-nagrad-delnicarjem-prijazna-druzba-in-martin-krpan-ki-sta-jo-predsednika-svetIzjava predsednik VZMD za osrednjo informativno oddajo TV Slovenija http://tvslo.si/predvajaj/mercator-bi-prevzel-pivovarno-lasko/ava2.123883791/PIVOVARNA LAŠKO, MERCATOR – prejeti sodbi sta nadaljevanje vzpostavljanja katastrofalne pravne prakse – grobe kršitve prevzemne zakonodaje odslej brez ustreznih sankcij VZMD napoveduje pritožbo

  • Dixon 16:20 27.december 2011.

    joj kakšne neumnosti mi počnemo, prodajamo najbolj uspešno slovensko podjetja, ki povezuje in uravnava slovensko gospodarstvo. Če gre res v tuje roke, se lahko samo zamislimo kaj bo z vsemi dobavitelji in vsemi slovenskimi kmeti, ki so tako zelo povezani ...prikaži več z Mercatorjem? Kaj pa naši slovenski izdelki? Ne bo jih več! Poglejte si samo police drogerij DM po Sloveniji pa boste videli kaj pomeni ko na policah ne moreš več dobiti slovenskih izdelkov, pa še tisto nekaj kar imajo imajo na stranskih policah. Če prodamo Mercator je z našim gospodarstvom konec. Sami sebi kopljemu veliko jamo!

  • elipsa 13:23 27.december 2011.

    uprava pivovarne naj ščiti interese družbe in to je edino smiselno. upam, da bodo končno enkrat to doumeli. debeljak ve kako se temu streže, upam da tudi zorko.