Slovenija
23 ogledov

Za najnižje poskrbeli, za najvišje še ne

Žan Zeba je povedal, da je bilo leta 2008 na račun mehkih metod v Gorenju 575 za Žurnal24 main
Gorenje. Najnižja neto plača ostaja 600 evrov. Zdaj se ukvarjajo s problemom uravnilovke.

“Najnižja neto plača ostaja 600 evrov, a ne povsod, saj so v notranji opremi nekoliko slabše razmere. Vendar tudi tam upajo na izboljšanje,” pravi Žan Zeba, predsednik sindikata poslovnega sistema Gorenje. V Gorenju se po enem letu od delavskega upora, ki je pripomogel, da se je najnižja plača zvišala vsem v Sloveniji, ukvarjajo s problemom uravnilovke. “Zaradi plačnih nesorazmerij iz podjetja odhajajo visoko izobraženi,” pove Zeba in opozarja, da bi država z dokapitalizacijo morala zadržati ustrezen lastniški delež v Gorenju, saj bi bila lahko večja lastniška sprememba za delavce pogubna.

Ponekod še ignoranca

“Učinki gospodarske krize so se stabilizirali, pozitivno pa izstopa nazarsko podjetje BSH, ki bo verjetno preseglo načrte,” pravi Branko Amon, sekretar velenjske regijske organizacije Skeia, in dodaja, da ponekod še naletijo na ignoranco sindikatov: “V podjetju Fori zavračajo socialni dialog, zaradi oviranja sindikalnega dela pa smo ovadili podjetje v lasti Iztoka Podkrižnika z Ljubnega.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.