Slovenija
1227 ogledov

Za naložbe v obnovljive vire dodatnih 150 milijonov evrov

Solarna streha mala sončna elektrarna Profimedia
Danes so na vladi potrdili uredbo, na podlagi katere bodo v obliki nepovratnih sredstev razdelili dodatnih 150 milijonov evrov. Med drugim bodo namenjena naložbam v sončne, vetrne, hidroelektrarne. Spodbuda lahko znaša največ 25 milijonov evrov.

Na seji vlade so danes sprejeli uredbo o naložbeni pomoči za pospeševanje uvajanja energije iz obnovljivih virov, shranjevanja in toplote iz obnovljivih virov, na podlagi katere bodo lahko pospešili uporabo obnovljivih virov energije in inventivne tehnologije. 
Za ta namen bodo, kot je povedal Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, rezervirali dodatnih 150 milijonov evrov nepovratnih sredstev. 

Za omenjena sredstva je najprej zeleno luč morala prižgati Evropska komisija. V okviru industrijskega načrta za zeleni dogovor za okrepitev konkurenčnosti evropske industrije z neto ničelnimi emisijami in podporo hitremu prehodu na podnebno nevtralnost je 9. junija odobrila slovensko shemo državnih pomoči. 

„To bo nadaljevanje interventne zakonodaje, sprejete lani novembra in decembra z namenom hitrejšega prehoda od fosilnih goriv na obnovljive vire energije," je že pred dnevi povedal Kumer. 

Uredba določa, da bodo do nepovratnih sredstev upravičene naložbe v nove proizvodne naprave (PN) za proizvodnjo: 

  • proizvodnjo el. energije iz sončne, geotermalne in vodne energije z inštalirano močjo enako ali manj od 1 MW oziroma enako ali manj od 6 MW, če je proizvodna naprava v stoodstotni lasti malih ali srednjih podjetij ali skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov, ki je pravna oseba;
  • proizvodnjo el. energije iz vetrne energije z inštalirano močjo enako ali manj od 1 MW oziroma enako ali manj od 18 MW, če je proizvodna naprava v stoodstotni lasti mikro in malih podjetij ali skupnosti OVE;
  • soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase, geotermalne energije, bioplina, deponijskega plina in plina, pridobljenega z napravami za čiščenje odplak;
  • proizvodnjo toplote iz lesne biomase, energije okolice, sončne in geotermalne energije, vključno s toplotnimi črpalkami;
  • shranjevanje električne ali toplotne energije. 

Do nepovratnih sredstev bodo upravičena podjetja, zadruge, fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in lokalne skupnosti. Septembra naj bi na Borzenu pripravili javni poziv. Posamezni prejemnik pa bo lahko dobil največ 25 milijonov nepovratnih spodbud oziroma ne več kot 45 odstotkov skupnih stroškov naložbe, pri čemer se te lahko poveča za 20 odstotnih točk za pomoč dodeljeno malim podjetjem oziroma za 10 odstotnih točk za pomoč dodeljeno srednjim podjetjem, piše v uredbi.