Slovenija
78 ogledov

Za napake posojilo?

"V finančni službi RKS so pozabili na garancijo in s tem RKS povzročili škodo iz Žurnal24 main
RKS. Unetič: "Za Arijo bi moral imeti 2,9 milijona finančnih varščin, ima jih le 750 tisoč evrov."

"Vodstvo Rdečega križa Slovenije (RKS) z dokončanjem hotela Arija in končnim obračunom zavlačuje, ker se mu spomladi izteče mandat in bi se želeli rešiti odgovornosti, tudi za morebitno vračilo treh milijonov evropskih sredstev," pravi Alojz Unetič, ki je vodil investicijo, RKS pa ga je nato ovadilo, češ da vodstva ni obveščal o poteku dela, ki se je končalo s številnim napakami. "Policija me je že zaslišala. Predložil sem tudi vso dokumentacijo. Policija je preslikavo že razširila na celoten projekt, pa tudi na poslovanje RKS."

Unetič opozarja na nepravilnosti na RKS, da so pozabili na 20-odstotno garancijo, ki je niso niti podaljšali niti unovčili. Na RKS nasprotno pravijo, da so bančno garancijo najprej neuspešno poskušali preko izvajalca podaljšati, kar pa jim zaradi njegove nelikvidnosti ni uspelo. Tik pred njenim potekom pa da so jo poskušali tudi unovčiti, a so bili pogoji iz garancije žal neizpolnjeni (pridobljeno uporabno dovoljenje) ter zato ni bila unovčljiva. Unetič meni, da bi garancijo lahko vseeno unovčili, saj Vegrad ni izpolnil svojih obveznosti in tudi ni plačal podizvajalcev. "Vegrad ni nikogar zavedel, ker niso oni pisali te garancije, ampak razpisna komisija, v kateri sem tudi jaz sodeloval."

 

800 tisoč izgube?
RKS
. MZL je lani ustvaril okrog pol milijona evrov izgube, skupno pa naj bi bila izguba RKS še 300 tisoč evrov višja. RKS je tako že lani poleti najel posojilo v višini dva milijona evrov. Na RKS zavračajo, da bi šlo za likvidnostno posojilo, kot meni Unetič, pač pa z posojilo za dokončanje Arije. Odprave napak z njim ne bodo pokrivali. Na RKS pravijo, da je celotna vrednost investicije vključno z opremo in inventarjem znaša 8,5 milijona evrov. "Iz EU sredstev smo porabili 2,5 milijona evrov, iz sredstev FIHO milijon, preostala sredstva je RKS črpal iz lastnih sredstev v znesku 2,9 milijona. Dva milijona evrov kredita sta namenjena dokončanju investicije in poravnavi ostalih stroškov projekta."

Plačali iz zadržanih sredstev?
Unetič tudi pravi, da je od 19 odstotkov zadržanih sredstev ostalo le še 10, ker naj bi razliko predhodno nezakonito plačali Vegradu. "Če bi imeli danes 39 odstotkov oziroma 2,9 milijona finančnih varščin za izvedbo končnega obračuna, bi lahko brez težav plačali odpravo napak in vse ostalo," meni Unetič. Na RKS odgovarjajo, da je bilo zadržanih sredstev 10 odstotkov pogodbene vrednosti od prve začasne gradbene situacije naprej in ne 19 odstotkov.

Nad napake Givo?
Na RKS pravijo, da bo sanacija napak in pomanjkljivosti pri gradnji v hotelu Arija stala 893 evrov, kar naj bi pokrili iz zadržanih sredstev, a ta znesek, kot kaže, ne bo zadoščal. Na RKS menijo, da bo: "Naveden znesek je največji možni znesek, ker gre za izvedbo po enotnih cenah in dejanskih izmerah. Dejanski strošek bo znan po zaključku sanacije, vendar ocenjujemo, da ne bomo presegli zneska zadržanih sredstev." Informacijo, da bodo za odpravo napak potrebovali tudi posojilo, zavračajo.

Izvajalca bo glavni odbor potrdil prihodnji torek. Po naših neuradnih informacijah naj bi bilo med štirimi ponudnik izbrano ljubljansko podjetje Givo, rok za dokončanje sanacije pa je konec aprila.

Asignacije RKS ni podpisal
Unetič še opozarja, da bi moral RKS takoj, ko je opazil, da se je garancija iztekla (že julija 2009), ustaviti vsa plačila Vegradu, pa se to ni zgodilo, zato je namesto podizvajalcem, ki so jih do takrat poplačevali direktno, denar šel Vegradu. To potrjujejo tudi kopija asignacijske pogodbe, ki smo jo prejeli. Aprila lani je Vegrad RKS pooblastil, da namesto njemu dobrih 500 tisoč evrov neposredno nakaže podizvajalcu, koprski družbi Radiel group, a je RKS ni podpisal. Radiel, ki je že vložil tožbo proti RKS, pa tudi kazensko ovadbo, je sicer največji upnik s kar 800 tisoč evri terjatev.

"Ne moremo dvakrat plačati"
Na RKS odgovarjajo, da je RKS podizvajalcem plačeval preko asignacijskih pogodb le za tista opravljena dela, ki jih predhodno Vegrad ni uveljavljal v potrjenih delnih situacijah. "Dvakrat RKS ne more plačevati istih del, dogajalo pa se je, da je Vegrad podpisoval asignacijske pogodbe za dela, ki jih je predhodno že uveljavil v potrjenih delnih situacijah. Nemogoče je namreč sprejeti pisno pooblastilo za direktno plačilo opravljenih del podizvajalcu, če so bila le ta že obračunana in potrjena glavnemu izvajalcu." Poleg tega je Vegrad 22. januarja lani podal pisno izjavo, da bo najkasneje do 28. februarja lani poravnal vse svoje zapadle obveznosti svojim sedmim podizvajalcem v skupni vrednosti 300 tisoč evrov, vendar tega ni storil.

.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.