Slovenija
15 ogledov

Za nas najmanj zdravih let

Zdravo življenje Žurnal24 main
Pričakovanja. Slovencem le 54 let zdravega življenja, Maltežanom in Švedom pa več kot 70.

Najmanj let zdravega življenja lahko med evropskimi državami pričakujejo ženske in moški na Slovaškem (52 let) in v Sloveniji (54 let). Tako kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat o pričakovanih letih zdravega življenja za rojene leta 2011.

Leta 2011 so ženske in moški v Evropski uniji ob rojstvu lahko pričakovali približno 62 let zdravega življenja. Pri starosti 50 let so lahko pričakovali še 18 let zdravega življenja, pri 65 letih še devet let.

“Slovenija med boljšimi”

“Za podroben komentar bo treba proučiti metodologijo in podatke, ki so jih uporabili pri izračunih,” pravi Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Dodaja pa, da se Slovenija uvršča med evropske države, ki imajo majhno umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja, možganske kapi ter raka. S tem se podaljšuje povprečna življenjska doba pri nas, kar je statistično dokazljivo. “Zdi se, da je prišlo do nekega nerazumevanja pri posredovanju podatkov ali definiciji termina pričakovana leta zdravega življenja,” komentira Zalar in dodaja, da bodo najnovejše podatke Eurostata lahko komentirali v nekaj dneh, ko bodo proučili celotno problematiko.

Komentarjev 1
  • feferon 14:00 06.marec 2013.

    Zdravo življenje! Kaj je že to?Da te jebe vsak, ki ima 5 min časa in si podrejen?