Slovenija
11 ogledov

"Za naš poraz je kriv Milan Kučan"

Katarina Kresal Žurnal24 main
Poraženi. Iz parlamenta letijo LDS Katarine Kresal, Golobičev Zares in Jelinčičeva SNS. Prvaki za zdaj ne bodo odstopili.

Za svoj poraz v Liberalni demokraciji Slovenije (LDS) krivijo dejstvo, da so se ljudje odločali glede na to, kdo ima možnosti za zmago. Zmago Jelinčič je okrivil Milana Kučana, v Zaresu pa menijo, da so bili kaznovani, ker so odpirali neprijetna vprašanja.

Nadomestilo da ali ne

V tokratni sestavi parlamenta prvič po osamosvojitvi ne bo več LDS in SNS. Jelinčičeva stranka ni bila nikoli v koaliciji. Jelinčič je poraz sprejel z besedami: "Slovenci bodo nosili posledice svoje odločitve. Če mislijo, da so naredili dobro, temu pač ni tako." O tem, ali bo prejemal nadomestilo za poslanca, je dejal le, da "zakon določa svoje in mi se držimo zakona".

Od zmage do poraza

LDS je bila na treh volitvah zmagovalna stranka, enkrat je bila v koaliciji, le dobrega pol leta pa so leta 2000 preživeli v opoziciji. Katarina Kresal je ob porazu priznala, da so "pričakovali več". Meni, da je njihova stranka jamstvo za širitev liberalnih vrednot. "Vračamo se v igro in vrnili se bomo," je dejala Kresalova. O svojem odstopu bo skupaj s stranko razmislila v prihodnjih dneh.

Stranka za en mandat

"Zares je odpiral stvari, ki jih ni nihče drug, in nekateri zdaj slavijo tudi zaradi nas," je dejal Gregor Golobič. Kljub izpadu iz parlamenta za zdaj ne razmišlja o svojem odstopu z mesta predsednika, saj pravi, da je "politiki dal drugo, morda ji bom dal še tretjo priložnost". Nekdanji poslanec Franci Kek meni, da je to, da Zaresa ni v parlamentu, "slabo za stranko in slabo za državo". Dodaja, da so pred nami težki časi, zato "bo za katerokoli vlado težko".

Daleč od parlamenta

Vse tri stranke, ki bodo izpadle iz parlamenta, se štiriodstotnemu pragu, ki je potreben za uvrstitev v državni zbor, niso niti približale. Še najbolje je kazalo Jelinčičevi SNS, ki je dobila skoraj dva odstotka glasov. Za LDS je volilo okoli 15 tisoč ljudi, Zares pa je zbral nekaj več kot pol odstotka vseh glasov.

Stranke, ki niso prišle v parlament  | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika

Preostali novinci poraženi

Stranka TRS Matjaža Hanžka je parlament zgrešila za dobra dva odstotka in pol. Župansko Gibanje za Slovenijo ni zbralo niti pol odstotka vseh glasov.

Komentarjev 11
  • Žurnalček 14:49 05.december 2011.

    So se oni kar lepo sami sebe zahebal. Prvo ko so se razdelili v dve stranki , drugo pa , ko so preskakali Predsednika vlade !

  • Žurnalček 14:47 05.december 2011.

    Milan Superman

  • Žurnalček 14:46 05.december 2011.

    Hrvati ga bodo sigurno morali obnoviti, ker imajo in bodo imeli ogromen naval na areste, pa se mi lahko priključimo z partnerstvom 70:30, kar bi za naše barabe zadostovalo!