Slovenija
22 ogledov

Za našo in 
angleško zgodovino

Tine Zupan, novinar Žurnala24. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Če Slovenija podpiše kapitulacijo Anglije, nas Angleži ne bodo nikoli pozabili.

Angleži imajo reprezentančno nogometno zgodovino zgrajeno na epskih porazih, ki vselej izpljunejo tragične figure. Stuart Pearce je odločilno enajstmetrovko zgrešil na svetovnem prvenstvu v Italiji leta 1990, Gareth Southgate na domačem evropskem prvenstvu šest let pozneje, Phil Neville je proti Romuniji zakrivil odločilno napako za izpad v predtekmovanju Eura 2000 … Če bo Anglija danes končala svojo pot na letošnjem svetovnem prvenstvu, pa bo ob tragičnem selektorju in tragikomičnih igralcih pomembno še nekaj. Smrtni udarec za izpad bo Angležem prizadejala slovenska reprezentanca. Slovenija se bo tako v angleški kulturi dokončno ločila od Slovaške.

Danes imajo naši reprezentanti priložnost, da se vpišejo tudi v angleško nogometno zgodovino.

Največja. Tekmi z Anglijo bi v slovenski športni zgodovini po pomembnosti težko našli ekvivalent. Uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc sveta na najznamenitejšem športnem tekmovanju nima primere.

V taki konkurenci se v tako ozek elitni krog ni prebil še noben slovenski kolektiv. Za veliko tekem smo že rekli, da so največje v slovenski športni zgodovini. Za današnjo z Angleži lahko to ponovimo še enkrat več, a tokrat brez kančka dvoma.

Ta je največja, najodmevnejša in prinaša največjo nagrado. Pozabite Ukrajino, Romunijo, Rusijo … Anglija bo druga sfera. Anglija odpira nove razsežnosti in postavlja nove mejnike za naslednje generacije. To je tekma vseh tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.