Slovenija
19 ogledov

Za Nato 30 patrij dovolj?

osemkolesnik patria STA
Razveza pogodbe. Kazni ne bo. Finci bodo morali še 20 let po dobavi oklepnikov skrbeti za njihovo servisiranje.

“Danes je vesel dan,” je včeraj izjavil Aleš Hojs, minister za obrambo, potem ko je v torek sporazumno razvezal pogodbo z družbama Rotis in Patria Land Services Oy o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8 x 8, ki je bila sklenjena leta 2006.

Zdaj dogovori z Natom

To pomeni, da ne bomo kupili 135 oklepnikov (od tega 110 polno opremljenih) za 278 milijonov evrov, ampak jih bomo imeli le 30, ki so stali 74,5 milijona evrov. Po Hojsovih besedah je prejšnja vlada poskušala reprogramirati pogodbo tako, da bi spremenili oborožitve na oklepnikih, vendar naj bi Rotis to ponujal po nesprejemljivi ceni. Zato so se po nekajmesečnih pogajanjih odločili za razvezo.

Ali bo 30 oklepnikov zadoščalo za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine, minister včeraj še ni vedel, čeprav je bilo predvideno, da se zanjo potrebuje 56 oklepnikov in 1.300 pripadnikov, od tega 700 vojakov. Ta skupina je bila predvidena za zahtevnejše operacije Nata, kar pomeni, da ne bomo izpolnili Natovih zavez. Hojs je dodal, da se slovenski strokovnjaki in strokovnjaki Nata pravkar dogovarjajo o ciljih sil, ki jih bo Slovenija morala izpolniti do leta 2020. Ti pa naj bi bili nižji kot do zdaj, kar je glede na finančne težave držav zavezništva po Hojsovi oceni tudi razumljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.