Slovenija
171 ogledov

Za nazaj nihče ne plača

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Saša Despot
V MOL ga ne plačuje več tisoč zavezancev. Občina poziva, naj se javijo sami.

Več tisoč zavezancev v Mestni občini Ljubljana (MOL) ne plačuje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), je ocenil župan Zoran Janković. Plačevati bi ga morali vsi uporabniki zazidanih stavbnih zemljišč, če ti niso znani, pa lastniki. Janković je zato pozval neplačnike, naj se do septembra javijo. MOL namreč vsako leto objavi javno naznanilo, v katerem pozove vse, naj se prijavijo oziroma sporočijo spremembe. Do zdaj sicer ne davčna uprava (Durs) ne mestni inšpektorat nista nikogar, ki ni plačeval, terjala za nazaj.

Raje iščejo nove

"To je poseben ugotovitveni postopek, ki ga vodi Durs. V njem je potrebno dokazovanje z listinami, kar je lahko precej zapleteno in dolgotrajno, zato nismo zahtevali plačil za nazaj, temveč smo napore usmerjali k iskanju novih zavezancev," so pojasnili na MOL, na Dursu pa potrdili, da niso sprožili postopkov, v katerih bi zahtevali plačilo NUSZ za nazaj, ampak le za sproti: "Ob tem je treba poudariti, da lahko Durs sproži postopek odmere za nazaj le na podlagi zahtev in podatkov občine."

Tudi inšpektorat MOL v zadnjih petih letih ni opravljal nadzora nad zavezanci, ki MOL niso sporočili sprememb, ki vplivajo na določitev višine NUSZ: "V skladu s priporočili notranje revizije iz leta 2008 smo prenehali izvajati nadzor nad neplačniki NUSZ (pred tem smo imeli v obdelavi deset tisoč zavezancev); ugotovili smo namreč, da so evidence nepopolne. Ker smo pristojni le za nadzor nad sporočanjem sprememb, tozadevne prijave pa nismo dobili, tega nadzora nismo izvajali."

Komentarjev 1
  • varan 20:59 23.junij 2013.

    Pretežni del Slovenije stoji na samih prevarah.