Slovenija
19 ogledov

"Za nekaj mesecev se bo ustavilo vse"

slovenija 15.01.14. samo hribar milic, direktor gospodarske zbornice slovenije, Saša Despot
Vrnitev Zorana Jankovića na čelo Pozitivne Slovenije (PS) danes odmeva tudi v gospodarstvu.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Združenju Manager opozarjajo, da vsaka politična nestabilnost škodi gospodarstvu. "Ocenjujemo, da se bo vsaj za nekaj mesecev ustavilo praktično vse v državi, na ministrstvih se bodo bali ukrepati, najrazličnejše investicije in reforme bodo prav tako počakale. Mislim, da to ni dobro," je dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič in dodal: "Vsaka nestabilnost je za gospodarstvo zelo neprijetna. Nestabilne vlade, ki se od leta 2008 pogosto menjajo, s premalo trdno koalicijsko zavezo so žal stalnica v slovenskem prostoru."

Po mnenju GZS je to ključni razlog, zakaj se Slovenija ne izvije iz krize. "Vsa gospodarstva so zaradi takšnih in drugačnih razmer do leta 2008 prišla v krizo. Večina gospodarstev in držav se je iz te krize izkopalo, mi pa se zdaj že šest let izvijamo iz krize, ker imamo politično nestabilnost. Včerajšnja zamenjava (na čelu PS) bo to samo še povečala."

Na vprašanje, ali bi lahko nova nestabilnost privedla do vnovičnega krčenja gospodarstva, je Hribar Milič povedal, da je Slovenija k sreči odvisna od izvoza, domača potrošnja pa že zdaj ni prispevala k oživljanju.
 

Kaj v prihodnjih mesecih potrebuje gospodarstvo?

"Predvsem stabilnost, ki bo zagotavljala zaupanje tudi v mednarodnem okolju, da ne bodo obresti spet drastično poskočile, in po drugi strani nič novih davkov ali kakšnih drugačnih presenečenj, ki bi obremenile gospodarstvo. To je minimalno," je jasen Hribar Milič.


Dobro bi bilo tudi, če bi nadaljevali s procesom prestrukturiranja finančnega in gospodarskega sektorja, predvsem tistega dela gospodarstva, ki je v nezavidljivem finančnem položaju, je prezadolženo in podkapitalizirano.

"Politična nestabilnost se prenaša v podjetja"

Da ima politična nestabilnost škodljive posledice za gospodarstvo, opozarjajo tudi v Združenju Manager. "Kljub temu da vodenje PS kot predsednik prevzema Zoran Janković, menimo, da odstop vlade v tem obdobju gospodarstvu ne koristi," so zapisali za STA.

Spomnili so, da gospodarstvo ne deluje v izoliranem prostoru. "Politična nestabilnost se prenaša v podjetja in jim povzroča negativne učinke. Ob morebitnem odstopu vlade se bomo ponovno soočili z višjimi cenami financiranja, nižjo dinamiko odločanja o tujih naložbah v Sloveniji in vsem tistim, kar krni konkurenčnost," so opozorili.

Kot pravijo, gospodarstvo tega ne potrebuje in niti ne želi - želi si stabilno okolje ter odgovornost politike do rasti in razvoja države.

"Interes države bi moral biti pred interesi politikov"

"Obrtniki in podjetniki delamo in se za posel borimo vsak dan posebej, politične anomalije in trenja pa nas pri tem hromijo. V primeru, da aktualna Vlada razpade, si želimo, da se čim prej sestavi nova, ki bo začela nemudoma izvajati ukrepe za gospodarski zagon v državi. Gospodarstvo si nikakor ne more privoščiti, da bo ponovno več mesecev čakalo na resornega ministra in na prepotrebne ukrepe za zagon gospodarstva. Interes države bi moral biti pred interesi politikov," pa opozarja Branko Meh, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS.

Petkova novica prav tako zbuja vprašanje, kaj to pomeni za položaj Slovenije na finančnih trgih. Primož Cencelj iz KD Skladov opozarja, da trge bolj kot obraz, ki vodi državo, zanima, ali je država kredibilna v izpolnjevanju danih zavez. Ekonomist Matej Lahovnik medtem opozarja na institucionalno razvojno blokado.

Komentarjev 12
  • mph 20:51 26.april 2014.

    Velika večina je dobila točno to, kar je zaslužila za svoj zločin. Bili ste pod neposredno komando Hitlerja. če se ne motim, je pa proti Hitlerju ob partizanih bil cel napreden svet. In ko že tako radi mlatite prazno slamo, ...prikaži več še si malo razmisli, kako bi končalo, če bi vaš firer zmagal, o kakšnih žrtvah bi lahko šele potem govorili. Gnusite mi se, izdajalci.

  • mph 20:36 26.april 2014.

    Ne, duše umorjenih zavednih Slovencev, ki so se borili proti okupatorju, domači izdajalci pa ste jih pobijali ali jih predajali nacistom kar je sicer isto.

  • mph 18:29 26.april 2014.

    Khm, to je res, ampak, če si že sestavil to lestvico, bi tile prišli nekje proti stotemu mestu, na prvem pa tvoj ljubljeni vodja in njegovi praporščaki. Ubogi narod, kjer se poskuša iz domačih izdajalcev narediti heroje.