Slovenija
17 ogledov

Za nekatere kraje bo davek nižji

Kranjska Gora (Foto: LTO Kranjska Gora) Žurnal24 main
"Infarkten" izračun nepremičnin: Gurs naj bi številke za nekatere občine, denimo Kranjsko Goro, Bled in Bohinj, popravil.

Včasih 5000, danes 1800 evrov na kvadratni meter
Kranjskogorcem je lani pošteno zavrela kri, ko so dobili državni izračun vrednotenja nepremičnin, na katerem so bile njihove nepremičnine ocenjene tako visoko kot v centru Ljubljane. Ker so pred leti bogatejši v tem (za turiste in vikendaše priljubljenem) kraju kupovali po izjemno visokih cenah – okoli 4000, 5000 evrov na kvadratni meter –, je krajanom grozilo, da bodo plačevali izjemne davke. Trenutno pa denimo v Logu pri Kranjski Gori ponujajo stanovanja za 1800 evrov na kvadratni meter.

Za daljši rok.
SLS poziva vlado, naj podaljša rok za pritožbe na cenitve vrednosti nepremičnin do 1. julija 2011 oziroma vsaj za pol leta. Menijo, da bo "treba ljudem pomagati tudi nadalje, saj na tem področju vlada velika zmeda".

Podobno je tudi na Bledu in v Bohinju. Župani teh treh občin so zaradi Gursovih izračunov večkrat sestankovali, občani pa so spisali skupne pritožbe. Kot kaže, bodo dosegli popravke.

Še vedno dobivajo pritožbe
"Mi še vedno zbiramo pritožbe na vrednotenje, ker želimo, da pride do popravka. Moje osebno mnenje je, da bi morali upoštevati dejansko vrednost nepremičnine, ne pa tržno. Že vseskozi poudarjam, da je tržna vrednost narejena na podlagi transakcij s sekundarnimi bivališči, vikendi, ne pa potrebami občanov. Ne morejo zdaj občani zato, ker si je nekdo izbral njemu všečno lokacijo, do konca življenja plačevati višjih davkov!" nam je dejal župan občine Kranjska Gora Jure Žerjav in dodal, da občani še vedno pošiljajo pritožbe. Tudi več prebivalcev občine nam je potrdilo, da so praktično vsi krajani poslali pritožbe in da od države pričakujejo spremembe, primernejše realnemu oziroma trenutnemu stanju.

Gurs: spremenjene bodo meje ali vrednostna raven
Aleš Seliškar (Gurs) nam je na vprašanja glede upoštevanja pritožb Bleda, Bohinja in Kranjske Gore povedal naslednje: "Upoštevali bomo vse upravičene pripombe na poskusno uporabljene modele vrednotenja, ne glede na število pritožb. Modeli bodo lahko spremenjeni tako, da bo spremenjena meja območja posamezne vrednostne cone ali pa bo spremenjena vrednostna raven. Kako bodo spremenjena konkretna območja, bo jasno šele po obdelavi vseh prejetih pripomb in po ponovni preveritvi modelov." Dodal je, da so trenutno navedena območja le medijsko najbolj izpostavljena in da jih ""pri presoji predlogov obravnavamo enako kot druga območja".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.