Slovenija
12 ogledov

Za Neljubljančane bodo dražje

Ljubljanski potniški promet Saša Despot
Subvencije. Država ne bo financirala šolskih vozovnic za mestni promet.

Okoli 17 tisoč dijakov in študentov, ki nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Ljubljana, bo, kot kaže, od septembra za mesečno urbano plačevalo 34 in ne več 17 evrov. V Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so namreč napovedali tak predlog, če se z ministrstvom za izobraževanje ne bodo dogovorili o subvencioniranju. A na ministrstvu so pojasnili, da nimajo “zakonske osnove, da bi le za neprebivalce Ljubljane subvencionirali vozovnice”, in dodali: “Merila za dodelitev subvencij niso zakonsko jasno določena, vendar subvencije za mestni prevoz iz državnega proračuna ni mogoče podeliti.” Poudarili so, da imajo lahko dijaki, ki se vozijo na medkrajevnih linijah LPP (Grosuplje, Medvode …), subvencionirane mesečne vozovnice. Sicer o upravičenosti in višini subvencij dijakov in študentov višjih strokovnih šol, ki se zagotavljajo iz državnega proračuna, od letos odločajo centri za socialno delo.

Komentarjev 32
  • anabel 15:27 14.april 2012.

    Alena, sama sem iz Ljubljane pa se mi zdi ukrep naravnost neumen, kljub vsem pravnim podlagam. Zakaj pa misliš, da bi si potem ljubljanski študentje zaslužili subvencionirana stanovanja in prehrano (ta namreč ne pride od "naše" preljube občine? Najbolje, da ...prikaži več potem moji starši še prijavijo našo hišo v Ljubljani kot študentska stanovanja in da dam potem vlogo za subvencijo? Ker ne dvomim, da ne bi šlo skozi. In ali smo mi ljubljančani res upravičeni do študentskih bonov, če imamo doma kosila? Ali pa ne, najbolje, da celo družino peljemo na kosilo. Ukrep me sicer ne bo prizadel, se mi pa zdi, da če smo študentje obravnavani pri vseh ostalih subvencijah kot študentje, naj bomo še pri tej. Če ne pa vsem na 34 evrov in mir!

  • Avatar atojeto
    atojeto 23:59 10.april 2012.

    6.000 delovnih mest in 40.000 študentov

  • Avatar atojeto
    atojeto 21:49 10.april 2012.

    Tako naprej in bo LJ mesto duhov. Zaradi univerze in posledično študentov ima ogromno ljubljančanov službe, ki so plačane iz proračuna RS. Plus tega od študentov živi še en del gospodarskih in storitvenih dejavnosti, ki naj bi mestu plačevale davke. ...prikaži več. MOL naj samo sešteje koristi, ki jih ima od študentov.