Slovenija
22 ogledov

Za neobjavo fotografij zahteval 1.500 evrov

Pornografija EPA
Pod pretvezo, da je ženska, je moški z Mute izsiljeval drugega moškega, ki mu je v pogovoru prek Facebooka poslal fotografije.

Policisti Policijske uprave Celje so v večernih urah na Muti obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanja. Višji policijski inšpektor Peter Pungartnik je za Žurnal24 pojasnil, da se je nanje obrnil moški, ki ga je neznana oseba izsiljevala za večjo vsoto denarja, da ne bi objavili vsebine njunega komuniciranja.

Policisti so odkrili, da je moški pod pretvezo, da je ženska, kontaktiral oškodovanca na Facebooku. "Pošiljala sta si gradivo in fotografije. Osumljenec pa je nato začel izsiljevati, da bo zadevo objavil," je pojasnil Pungartnik in dodal, da je osumljenec najprej zahteval 1.500 evrov, nato pa znesek nekoliko znižal.

Po prijavi izsiljevanja, ki se je zgodilo v eni noči, je policija na podlagi sodne odredbe izsledila internetni priključek osumljenca.

Kako se začne izsiljevanje, na katere znake mora biti spletni uporabnik pozoren?

Pri Odzivnem centru za omrežne vdore in spletne goljufije SI-CERT, ki vodi program Varni na internetu, ugotavljajo, da je potek izsiljevanja z intimnimi fotografijami predvidljiv in se dogodki odvijajo hitro, saj je njihov glavni namen čim hitrejši začetek izsiljevanja.

Izsiljevalec prevzame vlogo mlade privlačne ženske, izbere izzivalno profilno fotografijo in z izbrano žrtvijo začne pogovor. Z začetnim koketiranjem vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev čimprej pripraviti do deljenja osebnih podatkov in intimnih fotografij.

Izsiljevalci za vaše intimne fotografije zahtevajo od nekaj sto, pa do več tisoč evrov, ki jih marsikdo v strahu pred objavo fotografij tudi nakaže. A izsiljevanje se s plačilom ne konča in ko žrtev enkrat preneha nakazovati denar izsiljevalcu, ta grozi z objavo fotografij oziroma videoposnetkov na spletu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.