Slovenija
24 ogledov

Za neprimerno ravnanje poslancem 200 evrov kazni

državni zbor Anže Petkovšek
Okoli etičnega kodeksa se poslanci državnega zbora usklajujejo že dobro leto. Včeraj pa je nepovezani poslanec Jani Möderndorfer namesto tega predlagal kar sankcije - tudi denarne - za neetično ravnanje.

Poslanec Jani Möderndorfer, ki spremembe utemeljuje s prepričanjem, da je treba politično kulturo v državnem zboru dvigniti na višji nivo, bi v poslovnik zapisal, da je to v luči nekaterih tujih praks brez konkretnejših sankcij tako rekoč nemogoče.

Möderndorfer tako meni, da bi bilo smiselno, da bi se poslanci za neprimerna ravnanja grajali, javno opravičevati in nenazadnje tudi denarno kaznovati: "Prepričan sem, da bi bile v primeru, kot kaže, da državni zbor ne bo sprejel etičnega kodeksa, omenjene sankcije najbolj učinkovite."

Od opravičila do 200-evrske dnevne kazni

V skladu z njegovim predlogom pa bi bil poslanec za neprimerno ravnanje na sejah državnega zbora ali delovnih teles kaznovan z neopravičeno odsotnostjo s seje, kar bi pomenilo, da za tisti dan ne bi prejel plače ter pripadajočih dodatkov za prehrano in prevoz na delo. To bi pomenilo okoli 200-evrsko kazen.

Za blažje kršitve bi se poslancem izrekla graja ali pa bi se morali za neprimerno ravnanje javno opravičiti. Sankcije bi lahko izrekal zgolj predsednik državnega zbora in to šele potem, ko bi opravil skupen razgovor s prijaviteljem in kršiteljem ter preučil dokazno breme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.