Slovenija
68 ogledov

Za nesrečo krivo slabo počutje

Kaj točno je povzročilo nesrečo, za zdaj še ni znano. Žurnal24 main
Miha se je že ob vzponu na vrh slabo počutil, je povedal eden od članov odprave Tomaž Repar. To bi lahko bil vzrok za nesrečo, ki se je tragično končala.
 

Šesta najvišja gora

Čo Oju je s svojim 8201 metrom šesta najvišja gora na svetu, ki leži v Himalaji, na meji med Tibetom in Nepalom. Od najvišje gore na svetu, Mount Everesta, jo loči 20 kilometrov. V tibetanščini pomeni ime gore turkizna boginja.

Že včeraj smo pisali , da se je pri sestopu z osemtisočaka Čo Oju v Himalaji smrtno ponesrečil slovenski alpinist Miha Valič . Tomaž Repar , ki je bil skupaj s Tonetom Perhajem v isti odpravi, je za Kanal A povedal, da sta Miha in Tone dosegla vrh, čeprav se je Miha slabo počutil. Bil je dehidriran in govoril je o tem, da se mu vrti, je Repar povedal za Kanal A in dejal, da bi nesreča lahko bila povezana s tem. Na poti nazaj je Miha Toneta poslal naprej, češ, da bo že lahko poskrbel zase, z njima pa sta bila še dva Avstralca. Pri prečkanju ledenega dela gore, kjer se je treba spustiti z vrvjo, se je po njegovih navedbah zalomilo. Miha se je prvi spustil po vrvi, Avstralca pa sta opazila, da se Mihova vrv ni sprostila. Ubrala sta pot okoli ledene stene in slovenskega alpinista našla mrtvega na vrvi. Kaj točno se je zgodilo, po njegovih besedah še ni jasno, vendar je možno, da je udaril z glavo ob led.

Gorski vodnik in reševalec
Miha Valič je bil gorski vodnik in reševalec ter vodnik reševalnega psa. Bil je prvi človek, ki je v eni zimski sezoni (v 120 dneh) osvojil 82 evropskih štiritisočakov. Več iz njegove biografije si lahko preberete tukaj .

Že 21. žrtev Himalaje
Že od nekdaj so alpinisti z vsega sveta odhajali v Himalajo z zavestjo, da lahko umrejo. Samo Slovencev je za celo četo. Valič je že 21. Slovenec, ki so ga v svoj objem za vedno ovile bele in mogočne himalajske roke. Leta 1977 je na pobočjih Hidden Peaka izginil 25-letni Drago Bregar . Med preostalimi alpinisti, ki jih je vzela Himalaja, sta tudi Jernej Zaplotnik - Nejc (v starosti 31 let je leta 1983 umrl v plazu pod Manaslujem) in Boštjan Kekec , ki je leta 1993 umrl na K2 (8611 m), kjer se je na začetku avgusta zgodila ena najhujših nesreč v gorah.  Prav tako avgusta je v steni 7273 metrov visokega Mustagh Towerja v Himalaji umrl slovenski alpinist Pavle Kozjek . Njegovega kolega Dejana Miškoviča je reševalni ekipi, v kateri je bil tudi slovenski alpinist Tomaž Humar , uspelo rešiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.