Slovenija
127 ogledov

Za njih prenavljajo Švicarijo

gradbišče Saša Despot
Švicarija nad Tivolskim gradom dobiva novo podobo.

Sprehajalci v Tivoliju ste verjetno že opazili gradbišče oziroma stavbo, ki je v zadnjih dneh dobila svojo novo, zunanjo podobo. Gre za znamenito Švicarijo, nekdanje zbirališče pomembnih Ljubljančanov.

Švicarija | Avtor: ZVKD ZVKD

Stavba je imela do nedavnega rumeno fasado, zdaj pa je bela, takšna, kot je bila že v preteklosti .

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 V prenovljeni Švicariji - dela naj bi bila zaključena poleti 2017 - bodo urejeni kiparski, slikarski in bivalni ateljeji ter razstavni prostori. Lepšo podobo bo dobila tudi okolica. Iz načrtov razvojnih programov pa je razvidno, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) obnovi Hotela Tivoli namenila  5,2 milijona evrov.

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hotel Tivoli - Švicarija je bil zgrajen med letoma 1908 in 1910, načrte zanj je izdelal arhitekt Ciril Metod Koch. Od izgradnje do leta 1930 je kot kavarna in gostilna doživljal zlato dobo. Bil je pomembno mesto živahnega kulturnega in družabnega življenja ljubljanske elite: "Hotel je bil prvotno namenjen tujcem, vendar pa je bila že njegova predhodnica »Švicarija« priljubljeno zbirališče domačinov na zelo pretočni sprehajalni poti po Tivoliju, zato so tudi v novo zgrajeni hotel začeli zahajati domačini s sprehoda po parku,"  piše v konservatorskem načrtu.

Zanimiva zgodovina

Švicarija ki stoji nad Tivolskim gradom je ime dobila po manjši gostilni, leseni hiši ob robu gozdičaka, ki so jo postavili leta 1835.  Nato je avstrijski vojskovodja Radetzky na tej vzpetini ob gozdu gozdička zgradil počitniško hišo.

Zemljišče je pozneje odkupila ljubljanska občina in  zgradila hotel: "Hotel Tivoli - Švicarija je ljubljanska občina zgradila v letih 1908 – 1910, je znamenito in izvirno avtorsko delo arhitekta Cirila Metoda Kocha, ki je zaradi lege v parku Tivoli načrtoval v t.i. domačijskem slogu s povzetimi prvinami slovenske alpske hiše,"  so zapisali na Mol-u

Leta 1934 je stavbo najela ruska kolonija, ki je vanjo preselila ruske emigrante. Po 2. svetovni vojni so si v hotelu uredili ateljeje znani likovni umetniki, hotelske sobe pa so bile preurejene v socialna stanovanja. 

Leta 2009, ko sta MOL in Javni stanovanjski sklad MOL-a začela projekt prenove, je bila Švicarija naseljena s stanovalci in umetniki, ki so imeli v njej ateljeje. Do leta 2013, ko je bila stavba v celoti izpraznjena, je bilo zagotovljenih sedem nadomestnih ateljejev in šest nadomestnih najemnih stanovanj. Osmim lastnikom je občina ponudila lastniško menjavo, tako da je MOL postal lastnik celotne stavbe.

vanda. levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.