Slovenija
21 ogledov

"Za NLB bi nas moralo skrbeti"

Poslovalnica Volksbank v centru Ljubljane. Žurnal24 main
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je občutno presegla prag za uspešno opravljen stresni test, Nova Ljubljanska banka pa ga je presegla za malenkost. Stresnega testa pa po pisanju Kleine Zeitung ni prestala avstrijska Volksbank, ki ima podružnico tudi v Sloveniji.

Tako je razvidno iz sporočila za javnost, ki ga je po današnji objavi rezultatov stresnih testov Evropske bančne agencije (EBA) posredovala Banka Slovenije.

Banke so morale na testih razpolagati z vsaj petimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1). Ocenjeni količnik Core Tier 1 za NLB na konsolidirani podlagi po neugodnem scenariju v letu 2012 znaša 5,3 odstotka, za NKBM pa osem odstotkov, poroča STA.

Pod pet odstotkov pa je najbolj kakovosten temeljni kapital padel pri avstrijski Volksbank, ki deluje tudi v Sloveniji.

Šušteršič: Za NLB bi nas moralo skrbeti

Rezultati in pomanjkljivosti, ki izhajajo iz obremenitvenih testov, bodo po navedbah Banke Slovenije služili izboljšanju trdnosti finančnega sistema.

Pri tem za NKBM, ki občutno presega prag, pravijo, da bo v bodoče še naprej zagotavljala vzdrževanje ustrezne ravni kapitala, za NLB, ki je le malo nad pragom, pa pravijo, da bo predmet okrepljenega nadzora Banke Slovenije z namenom, da se čim prej zagotovi višja kapitalska ustreznost.

"Mislim, da bi nas za NLB moralo skrbeti. Ta rezultat ni dober," meni Janez Šušteršič s koprske fakultete za managementin spomnil, da bi NLB brez spomladanske dokapitalizacije razpolagala z manj kot štirimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala. "Mislim, da je s tem težko biti zadovoljen," je dejal.

Predsednik uprave NLB Božo Jašovič pa je povedal, da se bo NLB zaradi rezultata, ki banko uvršča v spodnji del tabele, morala za zagotovitev dolgoročne stabilnosti banke "v bodoče vendarle okrepiti". V ta namen tudi potekajo razgovori z lastniki, da bi banki zagotovili dodatni kapital in jo kapitalsko okrepili. Po njegovih ocenah bo dokapitalizacija v višini 250 milijonov evrov zadostovala, da bi banko "dvignila na dosti višji nivo", z njo pa bi bili "v klubu bank, ki demonstrirajo dovolj veliko trdnost in stabilnost za poslovanje".

Padlo pet bank

Na stresnih testih je padlo osem od 90 evropskih bank, je sporočila Evropska bančna agencija (EBA), ki je teste izvedla. Preskusa niso prestale ena avstrijska, pet španskih in dve grški banki. Obe slovenski banki sta ob upoštevanju spomladanskih dokapitalizacij test prestali.

V obremenitvene teste je bilo vključenih 90 bank iz 21 držav, ki predstavljajo 65 odstotkov bančnega trga v Evropski uniji (EU). Namen testov je bil preveriti, kako so evropske banke pripravljene na morebitno novo krizo. V EU upajo, da bodo izidi testov pomirili napetosti na finančnih trgih zaradi dolžniške krize v območju evra.

Na podlagi izidov je EBA podala prvo formalno priporočilo, naj nacionalni nadzorniki od bank, katerih kapital Core Tier 1 ne dosega pet odstotkov, zahtevajo, naj takoj zagotovijo manjkajoči kapital.

Komentarjev 1
  • nergač 22:12 15.julij 2011.

    banka, ki je sposobna toliko denarja "vreči skozi okno" kot to zna NLB in še zmeraj obstaja, ne more biti slaba banka. "krediti" v Srbijo, Kramar press