Slovenija
36 ogledov

Za nohtom je bilo preveč črnega

Žurnal24 main
Javni sektor. Vlada bo danes dokončala zakon, s katerim bo predvidoma ukinila plačno reformo.

Stavka. Dogovor z vlado, ki predvideva zamrznitev plačne reforme, je sinoči podpisalo le šest sindikatov javnega sektorja: sindikat učiteljev Sviz, sindikat zdravstva in socialnega zdravstva, sindikat delavcev v zdravstveni negi, sindikat delavcev v pravosodju, sindikat ljubljanske univerze ter sindikat delavcev v vzgoji, izobraževanju in raziskovanju, ki sicer spada v skupino Posedijevih sindikatov.

Vztrajajo pri zvišanju plač
Kljub petkovi napovedi predsednika stavkovnega odbora Dušana Miščeviča, da jim do dogovora manjka toliko, “kot ima črnega za nohti”, preostalim sindikatom vlade po skoraj sedmih urah pogajanj vlade ni uspelo prepričati, naj izvede vsaj minimalno odpravo plačnih nesorazmerij. “Sredstev za zvišanje plač v javnem sektorju ni mogoče zagotoviti,” je bila jasna Irma Pavlinič Krebs.

Stavkovne zahteve
Za uveljavitev dogovora, ki predvideva nadaljnje usklajevanje plač v času gospodarske rasti, bi bil potreben podpis polovice od 28 reprezentativnih sindikatov. Vlada bo zato danes sprejela novelo zakona, ki bo, kot je napovedala prejšnji teden, ukinila plačno reformo. Stavkovni odbor pa bo jutri oblikoval stavkovne zahteve za stavko, ki je napovedana za 27. september.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.