Slovenija
10 ogledov

Za novega ljubljanskega pomožnega škofa imenovan Franc Šuštar

Stane Zore Anže Petkovšek
Šuštar bo škofovsko posvečenje prejel 15. marca ob 15. uri v ljubljanski stolnici.

Papež Frančišek je za novega ljubljanskega pomožnega škofa imenoval dosedanjega ravnatelja ljubljanskega bogoslovnega semenišča Franca Šuštarja. Ta je danes v Ljubljani dejal, da je to zanj velik mejnik v življenju ter izziv za vero, ponižnost in ljubezen. Šuštar bo škofovsko posvečenje prejel 15. marca ob 15. uri v ljubljanski stolnici.

Šuštar je ob imenovanju za ljubljanskega pomožnega škofa na novinarski konferenci povedal, da je današnji dogodek izziv za vero, za zaupanje, za ponižnost, pa tudi za ljubezen. Zato se je zahvalil svetemu očetu za zaupanje, apostolskemu nunciju v Sloveniji Juliuszu Januszu za njegovo zavzetost za nadškofijo in njegovo sodelovanje in ljubljanskemu nadškofu Stanislavu Zoretu za njegove pobude in pastirsko služenje ter vsem dosedanjim nadškofom in škofov v ljubljanski nadškofiji.

Kot je poudaril, škofovska služba obsega zelo široka področja delovanja in služenja v Cerkvi, zato jo gleda z velikim spoštovanjem in tudi strahom. Poleg tega je izrazil zaupanje in prošnjo, da bi bil vredno orodje v božjih rokah. V dosedanjem duhovniškem življenju je to že velikokrat doživel, je pojasnil Šuštar.

Za svoje škofovsko geslo si je izbral stavek iz Svetega pisma "Gospod je blizu". Šuštar je ob tem izpostavil, "da je Gospodova bližina pravzaprav razlog za veselje, za upanje, za premagovanje težav ter graditev medsebojne ljubezni," ter dodal, da so te besede del njegovega novomašnega gesla, ki je bilo "Veselite se vedno v Gospodu! Gospod je blizu".

Nadškof Stanislav Zore je izrazil veselje, da je papež ob prošnji po okrepitvi ljubljanske nadškofije imenoval prav Šuštarja za pomožnega škofa. To je znamenje, da Frančišek želi, da so pastirji Cerkve blizu ljudem je dejal Zore in dodal, da ima prav novoimenovani pomožni škof veliko izkušenj v ljubljanski nadškofiji, saj je bil kaplan, župnik, rektor bogoslovnega semenišča in arhidiakon ter je opravljal še druge naloge. Zato dobro pozna krajevno Cerkev in duhovnike, ki v njej delujejo.

Glede nalog novoimenovanega škofa je Zore izpostavil, da bo opravljal vse zadolžitve, ki jih na pastoralnem področju opravlja pomožni škof. Krajevnemu škofu bo pomagal pri vodstvu škofije ter ga nadomeščal v primeru odsotnosti. Ob tem pa je Zore napovedal, da bo Šuštarja imenoval tudi za generalnega vikarja ljubljanske nadškofije. Nadškof je Šuštarju ponudil bratsko bližino, oporo in pomoč, v času priprave na škofovsko posvečenje pa mu je zaželel notranji mir, iz katerega se rojeva veselje.

Kdaj bo imenovan mariborski nadškof?

Zore je ob robu imenovanja na novinarsko vprašanje, kdaj bo predvidoma prišlo do imenovanja novega mariborskega nadškofa, povedal, "da bo treba še nekaj počakati, vendar ne več dolgo". Ob tem je izrazil željo, da bi mariborska nadškofija čim prej dobila svojega nadškofa, saj je pomembno, da ta krajevna Cerkev dobi novo upanje ter tako začne živeti novo življenje. To namreč potrebujejo in tudi zaslužijo, je prepričan.

Ljubljanska nadškofija je imela do leta 2006 dva pomožna škofa. Takrat sta to bila Anton Jamnik in Andrej Glavan, ki pa je bil nato imenovan za novomeškega škofa. Od takrat je bil pomožni škof ljubljanske nadškofije samo Jamnik.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:01 07.februar 2015.

    A je to sin od Alojza Šuštarja ?

  • dragec 17:36 07.februar 2015.

    kaj pa pufi cerkveni - vse naj se razproda tujcem