Slovenija
24 ogledov

Za novim predsednikom je močna in odločna dama

Barbara Türk bo kot prva dama spremljala moža na protokolarnih dogodkih doma in Žurnal24 main
Prva dama Barbara Türk vidi svojo vlogo kot poslanstvo in veliko odgovornost.

Soproga novoizvoljenega predsednika Danila Türka, sicer jezikoslovka po poklicu, je velik del življenja preživela v diplomatskih krogih in se je pripravljena popolnoma posvetiti vlogi prve dame. “ Od prvih dam se pričakuje, da spodbujajo prizadevanja na področju kulture v vseh njenih razsežnostih, prostovoljstvu in dobrodelnosti,” nam je Türkova zaupala še v času predvolilne mrzlice.

Mož ji rad prisluhne
Glede na to, da je bila kot soproga slovenskega veleposlanika pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku celo predsednica ženskega kluba, ne bo presenečenje, če bo vloga prve dame z njeno pomočjo tudi v Sloveniji dobila nove razsežnosti in večjo veljavo. Ni skrivnost, da občuduje nekdanjo prvo damo Štefko Kučan, ki jo ima za vzor. “ Vlogo prve dame razumem kot poslanstvo in veliko odgovornost, vsekakor pa želim biti v pomoč in podporo svojemu možu,” pojasni Barbara Türk, ki med drugim zaupa, da se v politiko sama ne bi podala nikoli, jo pa zanimajo izzivi v slovenski družbi v zdravstvu, okolju, položaj invalidov, žensk, starejših in mladih. Pritrdila je tudi, da ji mož prisluhne in jo pogosto vpraša za mnenje.

Usodno srečanje
Na predsednikovi uradni spletni strani lahko preberemo, da sta se Barbara in Danilo spoznala med knjižnimi policami, davnega leta 1975. Danilo je med iskanjem gradiva o mednarodnih organizacijah opazil svojo Barbaro in jo že leto pozneje omožil. Pet let pozneje se jima je rodila hči Helena, ki je, kot pravita, njuno največje veselje.

Dolžnosti prve dame

Vloga prve dame je svojevrstna glede na državo ter protokolarna pravila in prakso v tej državi. Prav zato so si vloge prvih dam po svetu med seboj zelo različne. V Sloveniji sklep o določitvi protokolarnih pravil predvideva udeležbo partnerja predsednika Slovenije v protokolarnih zadevah, ko je doma ali v tujini nosilec protokolarnih dogodkov predsednik. Na protokolu pravijo, da je treba do neke mere tudi partnerja predsednika države pripraviti na protokolarna pravila in prakso, najpogosteje tako, da z njim osebno sodelujejo. Na vprašanje, ali naj bi prva dama opustila svoj poklic in se posvetila zgolj novi vlogi, pa na protokolu povejo, da je to pri nas osebna odločitev prve dame, njenih individualnih značilnosti in poklica, ki ga ta opravlja, vsekakor pa naj bi bilo oboje v večini primerov možno združiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.