Slovenija
513 ogledov

Za obisk Božička rezervirajo že več mesecev vnaprej

Božičkova dežela
Kako smo spremenili potovalne navade za božično-novoletne praznike?

"V primerjavi s preteklimi leti se je spremenilo predvsem to, da gostje raje izbirajo udobnejša potovanja, večdnevna z avtobusom, letalom in tudi dlje," o spremenjenih turističnih navadah Slovencev in Slovenk v času božično novoletnih praznikov pravi Nena Kraševec Mišič iz agencije Palma. "Če so včasih prevladovali enodnevni masovni obiski sosednjih dežel, je sedaj gost pripravljen odšteti za potovanje nekaj več, se popolnoma prepustiti prazničnemu vzdušju, udobno prespati in seveda razveseliti sebe in svoje najbližje z božičnimi nakupi."

Pri turistični agenciji Intelekta, ki se osredotoča na potovanja z letalom v Sredozemlje v poletnih mesecih, tudi v zimskih mesecih prednjačijo potovanja z letalom, vendar predvsem v eksotične destinacije. "Od ostalih ugodnejših aranžmajev bi mogoče izpostavili le počitnice oz. krajše oddihe v termah na Madžarskem, kamor se odpravlja vsako leto več Slovencev," pravi direktor agencije Boris Farkaš. "Kar se tiče strateških sprememb v povpraševanju opažamo le konstanten upad zanimanja za Hrvaško."

"Kar se tiče strateških sprememb v povpraševanju opažamo le konstanten upad zanimanja za Hrvaško."

Boris Farkaš, Intelekta

 

Pri Kompasu opažajo, da so letos izjemno iskani Carigrad, Pariz, London, Barcelona, Moskva in St. Peterburg ter Porto in Lizbona. "Od daljših  destinacij so tradicionalno zaželeni in daleč vnaprej razprodani skupinski odhodi na Mavricij, Kubo ter Dubaj in Abu Dhabi," razlaga Jasmina Feguš s Kompasa. Opažajo tudi vse večjo ponudbo božič božičnih sejmov, ki jih v zadnjih letih organizirajo tudi manjša mesta v sosednjih državah. S povečanjem letalskih povezav iz Ljubljane in bližnjih letališč se povečuje tudi povpraševanje po adventnih letalskih vikend potovanjih v Berlin, Hamburg, Amsterdam, Barcelono in podobno.

Obisk božičkove dežele

Družine in pari se med božično-novoletnimi prazniki odločijo tudi za potovanje v Božičkovo deželo. "Na Laponsko smo se z direktnim letalom v Rovaniemi prvič letos odpravili že predpretekli vikend in potrkali na vrata Božičku ter njegovi ekipi," pravi Nena Kraševec Mišič s Palme. "V soboto, 15. decembra smo ponovili zgodbo, saj je bilo zanimanje izjemno. Gre za zelo priljubljeno potovanje, kjer prevladujejo družine, vendar je med gosti tudi zelo veliko parov."

1/18

"V letošnjem letu je bilo prav zanimanje za odhod v Božičkovo deželo 14. decembra izjemno, tako da so bila vsa mesta hitro razprodana. Glede na to, da gre za tradicionalno potovanje, je iz leta v leto več gostov, ki verjamemo v čudežni pravljični svet in prav je tako."

Nena Kraševec Mišič, Palma

Tridnevno potovanje z direktnim letom iz Ljubljane k Božičku na Finsko vsako leto organizirajo tudi pri Kompasu. "Potovanje je običajno razprodano več mesecev vnaprej, nanj pa se tradicionalno prijavljajo družine z otroki, saj jim tovrstno potovanje v adventnem času predstavlja uresničenje popolne božične pravljice," razlaga Feguševa. 

Smučarske otvoritve

Med prazniki večinoma potujejo med štiri do deset dni, medtem ko so medcelinska potovanja in počitnice običajno dolga okrog 14 dni. "Advent in božično-novoletni prazniki so čas, ko se gostje odločajo za obisk destinacij, ki 'izpolnijo predstavo o idili zimske pravljice', kot so adventni sejmi na Dunaju, Salzburgu, v Innsbrucku, Münchnu,  Hamburgu, Berlinu in drugje," še pojasnjujejo pri Kompasu. "Zanimiva so tudi daljša medcelinska potovanja ter smučarske otvoritve v Matreiju, na Kronplatzu, v Val Thorensu in v drugih smučarskih središčih."

V božično-novoletnem času se cene sicer dvignejo, a zaradi dopustov in počitnic to ostaja zelo zaželen termin za potovanja. "Zelo priljubljeni so tudi krajši oddihi ob slovenski ali hrvaški obali," še pravijo pri Kompasu. "Vedno več ljudi se odloča tudi za silvestrovanje ob morju, prav tako so zelo aktualne slovenske terme, ki našim gostom zaradi svoje bližine predstavljajo vikend oddih ali preživljanje božično novoletnih praznikov ter obisk slovenskih smučarskih centrov kot sta Kranjska Gora in Rogla."

1/9

"Opažamo, da je božično-novoletni čas obdobje, kjer je novih destinacij razmeroma malo. Pojavljajo se nekateri novi adventni programi z božičnimi sejmi, sicer pa prednjačijo krajši obiski mest ter tople tropske destinacije kot pobeg od mrzle zime, kot na primer Tajska, Kuba, Filipini, Mavricij, Egipt. Opažamo tudi vedno večji obisk toplih destinacij slovenskih družin z majhnimi otroki."

Jasmina Feguš, Kompas

Večdnevna potovanja v evropske prestolnice

Pri Palmi opažajo, da se je v letošnjem letu veliko gostov odločilo za večdnevna potovanja v evropske prestolnice. "Povezali so jih z nakupi in ogledi," razlaga Kraševec Mišičeva. "Glede na to, da je veliko število gostov že bilo na adventnih potovanjih, smo jih pripravili kar nekaj, od Italiji z obiskom Šagre v Portogruaru in Caorla, Madžarske s sladkimi dimnikov v Pecsu do predbožične pravljice ob Vrbskem jezeru."

Klasični so tudi obiski v številna druga evropska mesta. "Veliko je zanimanja za Prago, Dunaj, Gradec, Nurnberg in Rothenburg, Munchen, Slazburg in Wolgangsee, Padovo, Verono in seveda za letalske programe, kjer letos prednjači Španija, ki je v decembrskem času še posebej očarljiva," še razlaga Kraševec Mišičeva. "Tako si bo veliko naših gostov ogledali okrašeno Barcelono, Madrid in Valencijo, nekateri pa se bodo odpravili v Porto in Lizbono. Prav tako ostajajo popularna mesta, ki so priljubljena in živahna v vseh letnih časih  – Istanbul, London, Amsterdam, Pariz, Dublin in Berlin." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.