Slovenija
17 ogledov

Za odpravo konkurenčne klavzule

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Policisti ugotavljajo, da se od protestnega shoda 31. avgusta do danes njihov status ni spremenil, kot so pozvali vlado, zato postavljajo dodatne stavkovne zahteve.

Policisti so na protestnem shodu konec avgusta na vlado naslovili zahteve, da začnejo urejati status policistk in policistov oziroma vseh, ki imajo tako imenovani benificiran staž. Policijski sindikat danes ugotavlja, da se stvari niso spremenile, zato napovedujejo pridružitev napovedani stavki javnega sektorja, poleg tega pa postavljajo še dodatne stavkovne zahteve.

Zahtevajo primerno ureditev sistema upokojevanja policistov, da se za zaposlene v policiji sklene posebna kolektivna pogodba, da se odpravi omejitev dodatkov (recimo za varovanje demonstracij ipd). Zahtevajo, da se ob izvajanju posebnih varnostnih nalog višina dodatkov vseh policistov izenači; doslej so imeli namreč pripadniki posebne policijske enote višji dodatek kot na primer vodiči službenih psov.

Poleg tega policisti zahtevajo ureditev statusa policistov, ki vodijo in odločajo v prekrškovnih postopkih, saj jim je bilo s sprejemom zakonskih sprememb obljubljen dodatek v višini 0,70 količnika. Poleg tega policisti zahtevajo, da jim zakon več ne bi prepovedoval stavkati v polni meri, politično udejstvovanje, zahtevajo tudi odpravo konkurenčne klavzule, saj omejitve policistom "omejujejo ali onemogočajo izboljšanje standarda oziroma socialnega položaja".

V sedmi zahtevi policisti hočejo še ureditev enakopravnega statusa policistov v predkazenskih postopkih glede na ostale državljane, "saj se jih v teh postopkih obravnava kot drugorazredne državljane, obravnavalo naj bi se jih kot najhujše storilce kaznivih dejanj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.