Slovenija
29 ogledov

Za odprt šlic 200 evrov

Popivanja, uriniranja na javnih mestih, hranjenja prostoživečih živali in drugih Žurnal24 main
Globe. Velenjčan bo, če bo uriniral za drevesom, plačal 200 evrov. Celjanom tega nihče ne prepoveduje.

Velenje, Celje. "Odlok je nastal ob upoštevanju številnih opozoril, ki smo jih dobili od občanov," ob uveljavitvi odloka o splošnem redu, ki je ta teden začel veljati v Mestni občini Velenje, pojasnjuje Sonja Glažer, vodja Medobčinske inšpekcije, redarstva in varstva okolja. Odlok občanom za različne kršitve nalaga precej visoke globe. Na to, kaj smejo početi na javnih mestih in česa ne, pa jih bodo redarji v prihodnjih dneh sprva le opozarjali.

200 do 1.200 evrov so po novem globe za različne kršitve v Mestni občini Velenje.

Nič več havbapartijev
Po novem na javnih mestih zunaj gostinskih lokalov ni dovoljeno uživati alkohola in drugih substanc ter v parkiranih vozilih predvajati glasno glasbo. "Mladim ne želimo preprečiti zabave, a naj to počno tam, kjer ne bodo motili drugih. Po navadi je po takih žurih za njimi ostal kup odpadkov," opozarja Glažerjeva. Poseben problem je hranjenje prostoživečih živali. "Pogosto kdo pred blokom razdrobi kruh, češ, to je pa za ptice," opažanja strne Biserka Maradoja iz enega od velenjskih blokov. "Ljudem je kruh težko odvreči v rjave zabojnike, čeprav so temu namenjeni, na zelenicah pa smo našli tudi razrezana jabolka ter celo riž in makarone. Nekateri so hrano metali kar skozi okna, s čimer so privabili predvsem glodavce," pravi Glažerjeva. Podobno je bilo na Velenjskem jezeru. "Ob nedeljah so družine prihajale z velikimi vrečami kruha ob jezero hranit labode. Nekateri so zato tudi poginili," razloži eden od redarjev. Že dolgo pa v Velenju niso naleteli na pasji iztrebek, ki bi ga lastnik psa pozabil pobrati. Če bi ga, bi ga to stalo 400 evrov. Celjani bi za tak prekršek plačali le 83 evrov.

V Velenju ne, v Celju lahko
Se je pa pripravljavcem odloka pripetila tudi majhna nerodnost, ki so jo po opozorilu svetnika Mihaela Letonje popravili. Podjetnik, ki bi opravil malo potrebo za drevesom, bi plačal 1.200, navaden občan pa "le" 200 evrov, je bilo mogoče razumeti iz enega od členov. "Za podjetnike res veljajo višje globe, a le za kršitve, povezane z opravljanjem njihove dejavnosti," pojasni Glažerjeva. Mestna občina Celje pa predpisa, ki bi obravnaval opravljanje male ali velike potrebe na javnih površinah, nima.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.