Slovenija
24 ogledov

Za ogrožene kopije tudi zastonj

Na Gimnaziji Šentvid Ljubljana fotokopije računajo po oddelkih in dijakih, prav Žurnal24 main
Dijaki. Za kopije ponekod na leto plačujejo več kot 30 evrov, ponekod nič.

Dijaki morajo vsako leto plačevati fotokopije, ki jih dobijo pri pouku. Na nekaj ljubljanskih gimnazijah in srednjih šolah smo vprašali, koliko bo dijake fotokopiranje stalo letos. Cene se gibljejo od štiri do deset centov na kopijo lista formata A4, ponekod pa dijaki ne plačujejo nič.

Za ogrožene manj ali nič

Na Gimnaziji Jožeta Plečnika bodo dijaki fotokopije plačali dvakrat, in sicer oktobra 20 evrov, marca pa največ 14, ker ministrstvo za šolstvo in šport ne zagotavlja sredstev za fotokopiranje v nujno potrebnem znesku, je dejal ravnatelj Anton Grosek. Socialno ogroženi dijaki pa lahko zaprosijo za zmanjšanje ali oprostitev plačila.

“Dijaki plačujejo kopije glede na število strani, račun s položnico pa izstavimo trikrat, štirikrat na leto, ko se nabere,” je razložil Silvester Tratar, ravnatelj Elektrotehniško–računalniške strokovne šole in gimnazije. Dijaki tako vsako leto plačajo okoli 17 evrov; socialno ogroženim dijakom kopij ne zaračunajo.
Na Gimnaziji Moste bodo svetu staršev predlagali ceno 15 evrov za vse šolsko leto – lani so zbirali po 20 evrov na dijaka. Prošnje dijakov za znižanje cene zaradi socialne ogroženosti še niso prejeli. Na Gimnaziji Bežigrad kopija stane štiri cente, prvih sto pa jih je brezplačnih.

Ponekod brezplačne kopije
Na gimnazijah Ledina in Vič ter na Srednji ekonomski šoli Ljubljana dijaki za kopije ne plačujejo. Na Ledini stroške pokrijejo s šolskimi sredstvi in prostovoljnimi prispevki iz šolskega sklada, na viški gimnaziji pa dijaki plačujejo le, kar si dodatno kopirajo sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.