Slovenija
17 ogledov

Za ohranitev ministra

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Slovenci na Hrvaškem bodo z novo vlado morda ostali brez ministra, ki je bil v Ljubljani odgovoren tudi zanje. Iz Varaždina so poslali apel, v katerem se zavzemajo za ohranitev ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zamejski Slovenci na Hrvaškem menijo, da si zaslužijo ohranitev ministra. V tem mandatu je vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu vodil akademik Boštjan Žekš; z njegovim delom so zamejci očitno zadovoljni. V apelu za ohranitev položaja ministra v slovenski vladi so zapisali, da smo pred 20 leti vsak na svoj način – nekateri za pisalnim strojem, nekateri vozeč lovske puške ali kako drugače – pomagali, da Slovenija bo in je. Zato se sprašujejo, kako lahko tisti, ki plačujejo davke v drugih državah, ponovno Sloveniji pomagajo.

Volitve predstavnikov slovenske manjšine v Zagrebu | Avtor: Pixsell Pixsell

Pozivajo vse enako misleče, da posredujejo apel za ohranitev mesta ministra v vladi. Svet slovenske nacionalne manjšine Varaždinske županije je apel naslovil na številne naslove, pod končno misel, da je njihovo delovanje neprecenljivo, pa se je podpisala njihova predsednica Barbara Antolić Vupora.

Ministrstev le še deset?

Koliko bo v novi vladi ministrstev in koliko ministrov, seveda še ni znano. Poleg predsednika vlade je v iztekajočem se mandatu na vladnih sejah sedelo še 15 ministrov, ki so vodili prav toliko ministrstev, in trije ministri brez listnice – med njimi je bil eden odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu. Boštjan Žekš sicer v tem trenutku začasno vodi tudi ministrstvo za kulturo. V predvolilni kampanji so se stranke večinoma zavzemale za manj številčno vlado, največ predlogov je omenjalo število deset, nekateri pa bi vlado skrčili na zgolj osem ministrstev. V tem primeru je malo verjetno, da bi znotraj vlade še naprej obstajal položaj ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.