Slovenija
49 ogledov

Za omejitev izplačil v primeru delovnih nesreč

Najpogostejše kršitve? Usposabljanje delavcev za varno delo, zagotovitev prevent Žurnal24 main
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije opozarja na problem odškodninske odgovornosti delodajalcev v primeru nesreč pri delu, ki jih povzroči delavec. Predlagajo spremembo zakonodaje.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) izpostavlja, da morajo nekateri delodajalci plačati tudi 75 tisoč evrov regresnih zahtevkov, zato predlaga spremembo zakonodaje, s katero bi omejili povračilo škode.

Samo leto 2,5 milijona evrov

V zadnjih letih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije intenzivno pristopil k uveljavljanju in izterjavi regresnih zahtevkov, ki so posledica poškodb pri delu. Samo v tem letu načrtuje, da bo od delodajalcev pobral okoli 2,5 milijona evrov iz naslova regresnih zahtevkov.

Branko Meh, predsednik OZS, je na današnji seji Ekonomsko socialnega sveta opozoril: »Visoki odškodninski zahtevki lahko resno ogrozijo poslovanje ali celo obstoj podjetja, zlasti če gre za samostojne podjetnike, ki odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Takšno ureditev, ki je izrazito v škodo delodajalcem, poznamo samo v Sloveniji.

Dodal je primerjavo z Nemčijo, kjer se podjetniki lahko primerno zavarujejo, kar pri nas po njegovih besedah ni mogoče. Meh je obenem predlagal, da se v okviru gospodarskega ministrstva ustanovi posebna komisija, ki bo poiskala ustrezne rešitve za to vprašanje.

Pobudo OZS glede regresnih zahtevkov bodo ponovno obravnavali na naslednji seji ESS.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:41 14.marec 2015.

    če se greš biznis ki ima veliko tveganje za poškodbe..normalno da morš bit vedno pripravljen na stroške takih poškodb..madona no dejte bit mal odgovorni! ne more vse vedno država krit iz kreditov.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:19 13.marec 2015.

    Še en razlog, da delodajalci ne zaposlujejo ampak rajši delajo z s.p.-ji.