Slovenija
32 ogledov

Za oskrbo mačke od 600 evrov

Po trenutni zakonodaji lahko zavetišča zdravo žival evtanazirajo v roku 30 dni, Žurnal24 main
Zavetišča. Usmrtila bi lahko dve tretjini živali.

Živali. Če bi upoštevali zakonski rok in naše živali evtanazirali v 30 dneh, bi jih oddali le od 36 do 38 odstotkov, je na včerajšnji nujni seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozoril vodja zavetišča Ljubljana Marko Oman. "Če bi rok podaljšali za 60 dni, bi po naših izračunih oddali vsaj 90 odstotkov živali," pojasnjuje.

Inšpektorji opravili 311 tisoč pregledov
Po trenutni zakonodaji lahko zavetišča zdravo žival evtanazirajo v roku 30 dni, mladiče pa že 90 dni po kotitvi.

Številke. Na Vursu opravlja nadzor 205 uradnih veterinarjev. Lani so opravili 311 tisoč pregledov, od tega 7.500 na področju zaščite živali, in izdali osem glob za lažno prijavo v višini 500 evrov.

Valerija Kršlin. Prijavila je tri lastnike psov zaradi zanemarjanja. Inšpektor je v enem primeru uvedel prekrškovni postopek, drugi pes je bil ob nadzoru že mrtev, za tretjega pa je prejela kazen.

Pravi, da gre za ulov, oskrbo in sterilizacijo oziroma kastracijo mačke od 600 do 800 evrov. "Zakaj bi po toliko truda in stroških mačko evtanazirali?" se sprašuje in dodaja, da morajo biti mačke po sprejemu v zavetišče vsaj 14 dni v karanteni, kar še skrajša njihov čas za oddajo.

Spremenili bodo zakon
Odbor za kmetijstvo je soglasno sprejel sklep, da bo vladi predlagal ustrezno dopolnitev zakonodaje na področju zaščite živali. V strokovnem svetu za zaščito živali spremembo zakonodaje že pripravljajo, zavzemajo se tudi za odpravo 30-dnevnega roka evtanazije, je pojasnil predsednik sveta Erih Tetičkovič. Spremembe zakonodaje lahko pričakujemo še pri kaznovanju kršiteljev in pri konkretnejši opredelitvi nedovoljenega početja z živalmi.

"Brigajte se zase"
Seja je bila sklicana na pobudo Zaresa zaradi problematike prijavljanja mučenja živali institucijam. K sklicu jih je spodbudila zgodba Valerije Kršlin, ki je za domnevno lažno prijavo od Veterinarske uprave RS (Vurs) prejela globo v višini 500 evrov. "Kot direktorica ne morem, ne želim in tudi ne bom vplivala na odločitve uradnih veterinarjev," je včeraj odboru pojasnjevala direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič. Cveta Zalokar Oražem (Zares) se je ob tem vprašala, ali je takšna avtonomija inšpektorjev v redu, saj Vurs s takim ravnanjem državljanom prej sporoča: "Nehajte se ukvarjati z drugimi, brigajte se zase."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.