Slovenija
8 ogledov

Za otroka tudi po kredit?

ocka otrok Žurnal24 main
Stroški posvojitev v tujini naj bi bili po naših informacijah ogromni. Poleg tega je za morebitne posvojitelje odbijajoče še to, da tuje države določajo vse pogoje in otroke, ki se jih lahko posvoji.

Minuli teden smo pisali o posvojitvah v Sloveniji in predstavili primer Slovenke, ki se je odločila posvojiti deklico v Ukrajini. Tokrat nadaljujemo s posvojitvami v tujini.

V Sloveniji je posvojitelj lahko le polnoletna oseba, ki je vsaj osemnajst let starejša od posvojenca, razen če se izjemoma ugotovi, da bi bila posvojitev za otroka koristna, če ta predpisana starostna razlika ni izpolnjena. Posvojitelj je lahko le ena oseba, razen če sta posvojitelja zakonca. Zakonca lahko samo skupaj posvojita otroka, razen če eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca.

 

Kredit za otroka?
Izvedeli smo, da naj bi posvojitelji za otroka iz tujine odšteli med 30 tisoč in 50 tisoč evrov. Za predstavitev vsaj osnovnih stroškov smo povprašali na direktoratu za družino pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so nam dejali le, da "s podatkom glede konkretnih stroškov v posameznih državah ne razpolagamo, ker se ti verjetno tudi od države do države razlikujejo."



Nekateri mednarodni dokumenti sicer določajo, da z meddržavno posvojitvijo ne sme nihče pridobiti nepoštene finančne ali druge koristi. "Zaračunajo ali plačajo se lahko samo dejanski stroški in izdatki, ki vključujejo razumno plačilo za delo oseb, ki sodelujejo pri posvojitvi. Posvojitelji tako krijejo stroške prevoda uradnih listin (vloge in dokumentacije, ki jo država otroka po njihovi zakonodaji zahteva), stroške premestitve otroka iz matične države v državo sprejema, vključno s stroški prevoza v državi sprejema, morebitne potrebne izdatke zdravstvenih in psihološkega poročila, stroške potnega lista ter druge administrativne stroške."

Vse pogoje določa država
Posvojitelji se morajo sprijazniti tudi s tem, da vedno država otroka določa pogoje in postopek posvojitve, torej kateri otrok se sploh lahko posvoji in ali se lahko posvoji v tujo državo. Seveda pa lahko kandidat za posvojitelja zavrne ponujenega otroka.

"Največ zanimanja za posvojitve iz tujine je iz nam kulturno in geografsko bližjih držav – Makedonije, Ruske federacije, Ukrajine, ostalih bivših jugoslovanskih držav," še pravijo na ministrstvu. Na vprašanje, ali je res, da v nekaterih vzhodnih državah otrokom v zdravniške kartoteke napišejo bolezni, saj jih sicer ne bi mogli dati v posvojitev, so nam odgovorili, da s tako prakso niso seznanjeni.

 

Haiti: zapleteni postopki
Kar se tiče posvojitev otrok s Haitija, se je na njih po potresu obrnilo kar nekaj državljanov – koliko konkretno, niso navedli. Haiti sicer ni podpisnik Konvencije o varstvu otrok in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah, kar Slovenija je. Zato se mora posameznik sam obrniti na pristojne organe države, od koder želi posvojiti otroka. Vsem posredujejo priporočilo oziroma stališče mednarodne socialne službe in Haaške konference za mednarodno zasebno pravo, iz katerih izhaja priporočilo državam, da je v takšnem položaju v prvi vrsti treba vse napore usmeriti k ponovni združitvi otrok z njihovimi starši (ali družinskimi člani) ter da se je treba izogibati prehitrim poskusom posvojitev otrok v tujino.

Nevarnost za otroke
"V trenutnih razmerah namreč obstaja povečana nevarnost ugrabitev, nezakonitih posvojitev in trgovine z otroki. V primerih, ko so postopki posvojitve že končani (torej je o posvojitvi že odločilo sodišče na Haitiju), manjkajo pa le še določene formalnosti (npr. potovalni dokumenti), je mogoče pospešiti odhod otrok s Haitija, vendar je prej treba ugotoviti identiteto otroka (Nizozemska). Če pa postopki posvojitve še niso končani, je treba upoštevati v prvi vrsti otrokovo varnost in ne najprej posvojitve."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.