Slovenija
15 ogledov

Za otroke dobra tudi TV

otroške delavnice Anže Petkovšek
Počitniške dejavnosti. Zanje boste odšteli od 0 do 300 evrov.

Med počitnicami imajo otroci na voljo številne oblike dnevnega varstva. Izvajalci opažajo, da predvsem brezplačne delavnice v zadnjih letih zaradi gospodarske krize obiskuje vse več otrok. Številni namreč med poletjem ostajajo doma.

Delavnice le popestritev

“Otroci potrebujejo socialne stike, česar jim računalnik in televizija ne omogočata. Delavnice so zastavljene tako, da se otroci družijo, zaljubljajo, negujejo stike,” razlaga Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine Maribor.

Da so delavnice za otroke koristne, se strinja otroška psihologinja Lea Beznik. “A le za del počitnic, morda teden ali dva. Če so otroci vsak dan ob osmih na delavnicah, to ni več zabava, ampak odgovornost, podobno kot vrtec ali šola,” dodaja.

Otroci potrebujejo naloge

Beznikova meni, da morajo otroci znati preživeti del dneva tudi sami. “Ni jim treba ravno sedeti pred televizorjem, čeprav tudi s tem ni nič narobe. Tako kot mi se morajo tudi oni odpočiti,” pravi.

Staršem predlaga, naj otrokom naložijo nekaj opravil, izdelavo okrasnih predmetov ali pripravo preprostega peciva brez peke.

Dobajeva sicer poudarja, da so počitniške delavnice praviloma sproščene. Staršem svetuje, naj dejavnosti skupaj z otroki izberejo glede na interese. Če je le mogoče, pa je smiselno, da se delavnic skupaj z otroki udeleži kdo izmed družinskih članov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.