Slovenija
376 ogledov

Za ovadbe ni vedel

Bojanu Šrotu se lani na lokalnih volitvah ni bilo treba veliko truditi s preprič Žurnal24 main
Lokalne volitve. Celjska SLS je celotno volilno kampanjo že tretje leto zapored zaupala podjetju, ki je osumljeno davčne utaje.

“Ne, tega pa res nisem vedel. Tako ali tako za volitve nismo zapravili veliko, saj smo večino stvari opravili sami. Agenciji S 2000 smo kampanjo zaupali tretje leto in lahko rečem, da je naš odnos z njo zelo korekten. V glavnem je poskrbela za jumbo plakate in medijske objave,” je bil župan Bojan Šrot presenečen, ko smo ga vprašali, ali ve, da je podjetje, ki so mu zaupali volilno kampanjo, osumljeno davčne utaje.

Koliko je kdo porabil
Denar
. Iz podatkov, ki nam jih je posredovalo Računsko sodišče RS, je razvidno, da je na lokalnih volitvah v Celju stranka SDS za svetnike namenila šest, za župana pa pet tisoč evrov, Zares za svetnike 8.900, za župana 1.900, LDS skupaj 8.800, SLS za svetnike 16, za župana pa 10 tisoč evrov, medtem ko iz podatkov za stranko SD ni razvidno, koliko denarja je namenila samo celjski kandidatki za županjo in svetnikom. Lista Civilnih iniciativ Celja je zbrala in porabila le skromnih 1.100, neodvisna lista Mladi za našo prihodnost pa tri tisoč evrov.

Kar 17 ovadb
“Policisti Policijske postaje Celje so aprila 2009 podali kazensko ovadbo zaradi suma storitev več kaznivih dejanj zaradi zatajitve finančnih obveznosti in suma ponarejanja listin,” nam je na vprašanje, ali sta Agencija S 2000 in njen direktor Rok Rakita res ovadena, odgovorila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. “Zadevo preiskujejo kriminalisti, za zdaj teče predkazenski postopek,” nam je potrdil tudi Ivan Žaberl, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju.

Kot smo še izvedeli, naj bi Rakita ob pomoči G. P., ki je ustanovil slamnato podjetje Euroavto za uvoz avtomobilov, neupravičeno odbijal vstopni davek pri navideznih računih, prejetih od Euroavta. Šlo naj bi za 17 računov, zato je toliko tudi ovadb. Posredniki pri poslu so bili še dva avtoprevoznika iz Šentjurja in Grobelnega, ki sta leta 2009, kot je razbrati iz podatkov GVina, ko je bila podana ovadba, svoji firmi izbrisala iz poslovnega registra, in zasebnik iz Nove Cerkve.

Direktor utajo zanika
“Naše podjetje se tega ni šlo, niti približno. Smo resno marketinško podjetje, račune izstavljamo izključno za marketinške storitve,” je Rakita odgovoril na vprašanje, ali so kdaj sodelovali s podjetjem Euroavto. “To, kar omenjate, se nas ne tiče,” je dejal in dodal, da o tem ne bo govoril.

Celjska stranka SLS je sicer na lanskih lokalnih volitvah za svetnike in župana porabila 26 tisoč evrov. Denar je nakazala SLS, zato sponzorjev niso iskali. Ves znesek pa so nakazali Agenciji S 2000, ki je zanje opravila vse storitve. Dobrih dva tisoč evrov je isti agenciji na minulih lokalnih volitvah nakazala le še celjska neodvisna lista Mladi za našo prihodnost. “Šparali so, šparali, saj golaža nikjer niso delili, le čaj,” je pomenljivo dejal eden od Celjanov, ki meni, da lokalni politiki na lanskih volitvah resnično niso razmetavali z denarjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.