Slovenija
38 ogledov

Za piknik tudi izselitev

Uprava ljubljanskih študentskih domov na pravila opozarja vsako leto zaradi novi Žurnal24 main
Študenti. Interne zabave imajo lahko v študentskih domovih največ dvakrat na mesec.

“Kaj si zavod Študentski domovi v Ljubljani misli o druženju med študenti? Slika je dovolj zgovorna,” je povedal bralec, ki je poslal fotografijo obvestila iz enega od ljubljanskih študentskih domov. Z njim študente opozarjajo na domski red, ki prepoveduje piknike in druge oblike druženja na zunanjih površinah domov, za kršitelje pa predvideva odstop od nastanitvene pogodbe.

Do dve zabavi na mesec
“Druženje zunaj ni dovoljeno. Posebej ni dovoljeno kurjenje, ki je ena od največjih nevarnosti za naselje,” je na vprašanje, zakaj so druženja prepovedana, odgovorila Ksenija Preželj, direktorica zavoda. Po njenih besedah zaradi novih študentov na to opozarjajo vsako leto, v domskem redu pa je določeno, kdaj in kje se lahko študenti družijo.

Tam je zapisano, da so lahko interne zabave v skupnih prostorih (TV sobah), zanje pa organizatorji med drugim potrebujejo soglasja uprave in predstavnikov doma. Zabave lahko organizirajo največ dvakrat na mesec, vendar ne v dveh zaporednih tednih. Zaradi študija niso dovoljene januarja in do konca zimskih počitnic ter junija in med poletnimi počitnicami. Tudi maja jih ni, ker so v tem mesecu organizirane zabave za vse stanovalce.

Pravila. Odstop od nastanitvene pogodbe je po domskem redu Študentskih domov v Ljubljani predviden tudi, kadar študent le sodeluje na pikniku ali drugi obliki druženja na zunanjih površinah zavoda. Takšen ukrep je lahko tudi posledica organizacije zabave, ki ni prijavljena, in kadar študent razgraja, ropota ali uporablja naprave, ki povzročajo hrup in vznemirjajo stanovalce. Izselitev lahko doleti tudi študenta, ki sam izdela dvojnik ključa sobe oziroma ga da drugemu v uporabo, ter tistega, ki odtujuje hrano in predmete sostanovalcev.

“Težje pri nestanovalcih”
Kolikokrat so letos že ukrepali zaradi kršenja pravil o organizaciji zabav, Prežljeva ni povedala, prav tako ni izdala, ali so katerega od študentov zaradi kršitev že izselili. “Podatki so interne narave in jih ne objavljamo,” je dejala. Povedala je le, da vprašanja in težave glede druženja v dovoljenih terminih urejajo sami znotraj domov. Po njenih besedah so pri kršitvah ukrepali z opozorili in pogovori. “Stanovalci so razumeli. To težje naredimo, ko pridejo k nam veseljačit nestanovalci in delajo velike težave,” je razložila.

Pokličejo tudi študenti
Študentka, ki biva v enem izmed ljubljanskih študentskih domov, je povedala, da težav zaradi internih zabav do zdaj ni zasledila. Po njenih besedah je vse odvisno od dogovora s sostanovalci in poteka zabave. Če so te preglasne, včasih ukrepajo tudi študenti sami in pokličejo policijo, je dejala. Opozorilo pa je uprava po njenem mnenju objavila kot preventiven ukrep pred Majskimi igrami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.