Slovenija
41 ogledov

Za plače desetih pol milijona

slovenija 18.06.13, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK na kateri so s Anže Petkovšek
Malo učinka za porabljenega 4,2 milijona.

Še preden so slabe terjatve pristale na slabi banki (DUTB), si je deset sodelavcev slabe banke izplačalo 600.000 evrov. Drugo polovico od 1,2 milijona evrov stroškov delovanja so porabili za IT- in TK-infrastrukturo in storitve, stroške prevozov in namestitev ter najem in opremo poslovnih prostorov.

Poleg stroškov delovanja je bilo lani za kar tri milijone evrov enkratnih stroškov. Sem spadajo priprava strategije in modela delovanja družbe, pridobivanje novih sodelavcev, odvetniške storitve, izvedba skrbnih pregledov premoženja in priprave za prvi prenos terjatev (ki se ni zgodil) ter stroški izdaje obveznic.

Letos še precej dražje

Delovanje slabe banke naj bi letos stalo kar 8,8 milijona evrov, od tega bo pet milijonov operativnih stroškov, večina za plače. Število zaposlenih se bo s 15, kolikor jih je bilo že v januarju, spomladi povečalo na 40, pozneje pa naj bi imela 70 zaposlenih. Leta 2015 bo slaba banka stala deset milijonov evrov.

Še pol leta bodo tuhtali

Slaba banka je bila ustanovljena marca lani, prenos prvih terjatev so obljubljali konec junija, a jih nato prenesli šele pol leta kasneje, tik pred koncem leta.

Čeprav je uradni lastnik deležev v podjetjih že slaba banka in so se na prenos pripravljali več kot pol leta, jih slaba banka še ne upravlja, ampak jih operativno upravljajo banke.

Slaba banka si lahko vzame pol leta za še en skrbni pregled (stroške s skrbnimi pregledi sicer navajajo že letos), nato bodo za vsako podjetje pripravili strategijo za upravljanje. Enako bo z nepremičninami, kar pomeni, da jih prav kmalu ni mogoče pričakovati na trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.