Slovenija
627 ogledov

Za plačevanje enotna položnica

Univerzalni plačilni nalog (Foto: ZBS) Žurnal24 main
S prvim novembrom se bomo začeli poslavljati od zdajšnjih položnic. Obstoječe obrazce za plačila bo namreč nadomestil Univerzalni plačilni nalog (UPN). Na kaj morate biti pri tem pozorni?

Danes lahko storitve plačujete s pomočjo posebne položnice (PP02), bančnega naloga (BN02) in reguliranega čezmejnega plačila (RP01). Slednji obrazci se bodo s prvim novembrom začeli ukinjati in namesto njih bo veljal en sam obrazec Univerzalni plačilni nalog (UPN).

UPN se bo tako uporabljal za negotovinska (kreditna) plačila, gotovinska plačila (nakazila v gotovini), pologe na transakcijske račune pri bankah in dvige gotovine z njih.

Pri tem morate biti pozorni na naslednje novosti: uvaja se enotna evropska referenca. Pred domačo referenco (model in sklic) bo treba zapisati oznako SI, pred zapisom evropske pa oznako RF. Namesto vrste posla pa se uvaja koda namena, ki opredeljuje namen plačila.

Več o novem plačilnem nalogu na www.sepa.si.

NLB: novi obrazec tudi tudi v elektronski obliki
V NLB bo obrazec UPN na voljo tudi v elektronski obliki (plačilni nalog UPN/SEPA) in ga bodo plačniki lahko lahko uporabili na NLB Kliku in NLB Prokliku že od 02.11.2010 dalje. Plačniki bodo lahko z obrazcem UPN plačevali tudi na bančnih okencih, ter prek NLB Teledoma ali prek za to označenih bankomatih.

Univerzalni plačilni nalog se bo uporabljal v vseh članicah območja SEPA, izvršitev plačila bo še isti dan v okviru urnika posameznih bank, na voljo pa bodo takojšnja povratna informacija o izvršenem plačilu, neomejena višina zneska ter optična obdelava v bankah in podjetjih. S tem obrazcem se bodo izvrševala le plačila v evrih.

Do kdaj se bodo za izvajanje plačilnega prometa hkrati uporabljali tako obstoječi obrazci kot tudi novi obrazec UNP, se še niso dogovorili. Združenje bo datum ukinitve obstoječih obrazcev objavilo najpozneje šest mesecev prej. Zaključek projekta SEPA je sicer predviden 31. decembra 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.