Slovenija
9980 ogledov

Za plastenke in pločevinke bo treba plačati kavcijo

plastenke Profimedia
Ministrstvo pobudo za povratno plastično embalažo podpira.

Na Združenju industrije pijač pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij so ministru za okolje predstavili pobudo za uvedbo kavcijskega sistema na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink pijač. Ministrstvo pobudo podpira, so sporočili. Minister Andrej Vizjak je v izjavi za 24 ur dejal, da bo tak sistem omogočal, da bo manj odpadkov končalo v mešanih odpadkih, naravi in podobno. 

V Evropi ima kavcijski sistem za embalažo pijač že 10 držav: Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Islandija, Litva, Nizozemska, Norveška, Švedska in od 1. januarja letos tudi Slovaška.

Minister večjih težav pri uvedbi tega ne vidi, saj imamo v Sloveniji že vzpostavljen kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo. Pri kavcijskem sistemu potrošniki plačajo kavcijo, ki se jim ob vrnitvi embalaže ali izdelka vrne. Takšen sistem za plastično embalažo bi lahko zaživel po ministrovih besedah marca ali aprila. 

Ekonomska spodbuda, da vrnejo prazno embalažo v trgovino

Na združenju so prepričani, da bi kavcijski sistem na področju embalaže pijač potrošnikom ponudil ekonomsko spodbudo, da vrnejo prazno embalažo v trgovino - tako pa bi zagotovili njihovo ponovno uporabo ali recikliranje.

"To je še posebej pomembno z vidika implementacije določb direktive EU, ki države članice zavezuje, da do leta 2025 za namene recikliranja ločeno zberejo 77 % odpadnih plastenk pijač, že do leta 2029 pa naj bi ta delež narasel na 90 %. Do leta 2025 bo morala tudi vsaka država članica zagotoviti, da plastenke vsebujejo najmanj 25 % recikliranega PET (rPET), do leta 2030 pa vsaj 30 %," pravijo na Združenju industrije pijač

Hkrati pa bi pomagal živilski industriji, ki jo že dalj časa pestijo težave z dobavami surovin in materialov, verjamejo. "Nedavno se je podoben sistem uvajal tudi na Slovaškem in prepričan sem, da lahko to izkušnjo uspešno prevedemo tudi v slovensko okolje. Na Združenju industrije pijač zato podpiramo uvedbo kavcijskega sistema za ločeno zbiranje embalaže pijač in nameravamo proaktivno sodelovati pri njegovi uvedbi ter operativnem izvajanju. Prepričani smo, da le s skupnim sodelovanjem vseh, lahko oblikujemo sistem, ki bo deloval. Verjamemo, da je to prihodnost za trajnostno in krožno gospodarstvo, zato si bomo aktivno prizadevali za dobre in učinkovite rešitve," je ob tem dejal Marián Šefčovič, predsednik Združenja industrije pijač in direktor Radenske Adriatic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • optimist11 20:54 27.januar 2022.

    Doma imam 5kant za ločeno zbiranje odpadkov. In sedaj bom pločevinke in steklenice nosil nazaj v trgovine. Ljudi prepričat, da če je prostor v nahrbtniku za polno plastenko ali pločevinko, ga je tudi za prazno. Poleti na Hrvaškem ni prav ...prikaži več nič prijetno gledati , kako brskajo po smetnjakih in iščejo plastenke, potem pa pustijo vso svinjarijo okoli kesonov.

  • Kmodri 18:54 27.januar 2022.

    Problem je dosegljivost piva v pločevinkah. Mercator nima Hoferjevih piv, ki imajo normalno ceno, v Mercatorju pa je dražje.

  • rd2dmk2 17:29 27.januar 2022.

    takole bo to šlo. pri nakupu boš plačal embalažo, na blagajni ne bo računa in ko boš čez nekaj časa želel vrniti embalažo bo trgovec dejal-- račun za nakup prosim... in me le zanima kdo bo hodil v trgovino z ...prikaži več piksnami za pivo , red bul, flašami za donat, olje, kis, jogurt in to še pazite zbiral za posamezne trgovce.. v mestu je običajno 6 trgovcev in lepo vsakemu svoje. se že vidim pred sprejemnico za embalažo v štacuni, verjetno bo šlo po dneva sam za to da boš vse odddal po regelcih.