Slovenija
51 ogledov

Za platane že začetek slab

Platane na Kongresnem trgu Nik Rovan
Kongresni trg. MOL se s stroko še odloča, kako bo poskrbela za slabo drevje.

Platane na Kongresnem trgu, ki so v slabem stanju, bodo morale pred zamenjavo počakati na odločitev pristojnih zavodov, strokovnjakov in občine, so povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). Kdaj predvidoma bodo odločili, kaj bodo z drevesi naredili, na občini še ne vedo, prav tako še ni znano, s čim bodo platane zamenjali in kolikšni bodo stroški.

Pomanjkljivo vzdrževanje
“Strokovna mnenja so, da je drevje v slabem stanju zaradi pomanjkanja vzdrževanja v zgodnjih letih rasti,” so o vzrokih za verjetno odstranitev dejali na MOL. Po njihovih besedah so drevesa pozneje napadli škodljivci, svoje pa je naredila tudi gradnja garažne hiše pod Kongresnim trgom. “Vendar to na 70 let stara drevesa ni vplivala bistveno,” so ob tem dodali v mestni službi za razvojne projekte in investicije.

Na vprašanje, zakaj platan v slabem stanju niso zamenjali že med obnovo parka Zvezda in gradnjo garaže, so na MOL odgovorili, da so stanje vseh dreves spremljali pred začetkom del in med njimi. “Prav tako so bile pregledane platane, ki jih je bilo treba odstraniti zaradi obnove rimskega vodnjaka in gradnje garažne hiše. Na teh platanah je bilo ugotovljeno stanje in predvideni ukrepi za dodatno zaščito preostalih platan,” so sporočili.

Komentarjev 1
  • jst 18:43 15.julij 2011.

    Ko se bo pa na kakšnega pešca veja podrla bo pa kdo kriv? Sam tok za razmislek danes ste to napisali na netu čez 1 mesec se bo drevo podru pol se bodo pa zgovarjali da ni bilo znakov da so v slabem stanju