Slovenija
32 ogledov

Za policiste in redarje druga pravila

1/16
Žurnal24 main
V Sevnici policist parkiral na pločniku, v Ljubljani redar sredi ceste, pa na nasprotnem voznem pasu. Dejstvo: med delom imajo pravico za "nujno potrebni čas" parkirati na mestih, kjer to ni dovoljeno.

"Ravno gledam oddajo o policiji in sem se spomnil, kako v Sevnici sredi križišča (policijski avto je parkiran na pločniku) kontrolirajo, kdo je pripet z varnostnim pasom," nam je sporočil bralec Benjamin. Drugi bralec Saša je poslal fotografijo redarja in pripisal: "Če smo že mi kaznovani za nepravilno parkiranje, bi morali biti kaznovani tudi redarji, ki nam pridno delijo kazni. Na fotografiji je jasno videti, da je vozilo od redarstva nepravilno parkirano."

Važno, da je varno za druge
Že pred časom smo v članku "Idealnih mest za nadzor ni" pisali o podobnem primeru. Sredi junija so namreč ljubljanski policisti med izvajanjem nadzora prometa na Šmartinski cesti avto parkirali na zelenici in pločniku. Vprašanje, ali za policiste pravila ne veljajo, je tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič takrat razjasnila z naslednjimi besedami: "S tehničnimi pripomočki, ki so policiji na voljo, je nadzor nemogoče izvajati tako, da bi vedno izbirali samo idealna mesta za ustavljanje. Mesto nadzora prometa mora v prvi vrsti biti dovolj prostorno za varno izvajanje postopkov tako za kršitelja kot policiste in druge udeležence v prometu." Treba je dodati še, da se policisti lahko sklicujejo tudi na 11. in 53. člen Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP) ter 3. člen zakona o policiji – ti med drugim določajo, da imajo med opravljanjem nalog pravico za "nujno potrebni čas" parkirati na mestih, kjer to sicer ni dovoljeno, če ob tem zagotovijo varnost za druge.

Redarji tudi v območje za pešce
Podobne določbe kot za policiste s tega stališča veljajo tudi za redarje, so nam potrdili na Mestnem redarstvu Ljubljana. Po ZVCP se na vozilih občinskega redarstva, ki so denimo na intervencijski vožnji, pri opravljanju ali v zvezi z namenom opravljanja dela na cesti uporablja rumena utripajoča luč. Ta vozila smejo ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del, in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa, če je to potrebno zaradi opravljanja del.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.