Slovenija
32 ogledov

Za pomoč (še) ne bomo zaprosili

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Vlada mora za Bruselj čimprej pripraviti proračunski in reformni načrt. MF: Izzivi so usklajeni s prednostnimi nalogami vlade.

Finančni minister Uroš Čufer bo na neformalnem zasedanju evroskupine v petek v Dublinu predstavil načrt nove vlade, sicer pa razprave o Sloveniji ne bo, je danes povedal visoki vir pri evroskupini. Ob tem je poudaril, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, a opozoril, da so reforme nujne.

Slovenija v družbi Španije

Takšen je tudi sklep Evropske komisije po pregledu makroekonomskega stanja v 13 problematičnih članicah EU. "Položaj Slovenije je bil na začetku še obvladljiv, a presežna makroekonomska neravnovesja se hitro kopičijo. Da bi ustavila in obrnila ta negativen trend, mora Slovenija sedaj ukrepati naglo in odločno," je poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja v Sloveniji in Španiji. Za preostale članice je Evropska komisija že prej ocenila, da niso problematične, Grčija, Irska, Portugalska in Ciper pa ta problem že rešujejo v okviru programa pomoči.

Brez upoštevanja priporočil kazen

Proračunski in reformni načrt mora vlada čimprej pripraviti in ga poslati v Bruselj. Komisija ga bo nato pregledala podala priporočila za ukepanje, ki jih bo razgrnila do 29. maja. Če Slovenija priporočil ne bo upoštevala, jo v skrajnem primeru čaka kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

MF: Delamo v tej smeri

Na ministrstvu za finance (MF) pravijo, da so izzivi, ki jih Evropska komisija izpostavlja za Slovenijo, usklajeni s prednostnimi nalogami vlade.

Ob tem so spomnili na sprejetje zakonodajnega okvira za krepitev kakovosti bančnega sistema, na okrepitev sistema upravljanja podjetij v državni lasti z ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga, na sprejetje pokojninske in reforme trga dela, na znižan javnofinančni primanjkljaj in na restriktivno plačno politiko.

Komentarjev 3
  • ennanova 08:54 11.april 2013.

    Margaret Thatcher, Alenka Bratušek, dokazi, dejstva in vse drugoSlovenska ministrska predsednica je javno pozvala špekulante, naj s številkami dokažejo, da je Slovenija v težkem gospodarskem položaju in da potrebuje trojko; seveda bi lahko enako pozvali vlado, naj s številkami ...prikaži več prepriča ljudstvo v nasprotno, kajti lahko je prepričevati prepričane v Bruslju.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/917-margaret-thatcher-alenka-bratusek-dokazi-dejstva-in-vse-drugo

  • izRODEk 20:40 10.april 2013.

    V bistvu je itak vseeno, ali bomo zaprosili za pomoč ali ne: poanta vsega je v tem, da neoliberalci v EU-ju spravljajo države na kolena, da jih pokupijo, potem pa ho-ruk v sužnjelastniški red. Ko bo vse sprivatizirano, se bo ...prikaži več suženjstvo začelo.Do takrat pa bo IMF in ostali tirani narekoval tempo z "opozorili" ki so v bistvu ultimati državam, v nasprotnem nas bodo zrušili v mescu ali dveh. No, počasna verzija bo pa trajala pol leta... v vsakem primeru smo gotovi. Čisto do konca.

  • ennanova 15:18 10.april 2013.

    Margaret Thatcher, Alenka Bratušek, dokazi, dejstva in vse drugoSlovenska ministrska predsednica je včeraj javno pozvala špekulante, naj s številkami dokažejo, da je Slovenija v težkem gospodarskem položaju in da potrebuje trojko; seveda bi lahko enako pozvali vlado, naj s ...prikaži več številkami prepriča ljudstvo v nasprotno, kajti lahko je prepričevati prepričane v Bruslju.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/917-margaret-thatcher-alenka-bratusek-dokazi-dejstva-in-vse-drugo