Slovenija
30 ogledov

Za poplavljene le drobiž

"V prihodnjih dneh bodo na voljo tudi položnice, zato večji priliv pomoči pričak Žurnal24 main
Škoda. Samo Triglav bo izplačal za okrog 20 milijonov evrov škode, večina objektov pa ni bila zavarovanih. Pomoč. Rdeči križ in Karitas do danes zbrala le 8.539 evrov.
Kako lahko pomagate
Slovenska karitas. Svoje prispevke lahko nakažete na račun 02140-0015556761 z namenom Poplave Slovenija in sklicem 00 2011.
Rdeči križ Slovenije. Pomagate lahko z nakazilom na račun 03100-1111122296, sklic 937044, s pripisom Poplave 2010. Ljubljansko združenje hrano in nujne življenjske potrebščine zbira na Tržaški cesti 132.

Poplave. Posamični podatki o škodi kažejo, da bo ogromna. V Celju so jo ocenili na sedem milijonov evrov, v Laškem na okoli 8,7 milijona evrov škode, v Šentjurju pa so ujme povzročile za več kot dva milijona evrov škode. Na Goriškem so samo intervencije stale 145 tisoč evrov.

V Ljubljani, kjer je bilo pod vodo okrog 1.300 objektov, bo 50 ekip škodo začelo popisovati v četrtek, je napovedal župan Zoran Janković. Hkrati je opozoril, da povračil tisti, pri katerih škoda ne bo popisana, ne bodo mogli dobiti. V mestni blagajni je za 2,3 milijona evrov rezerv, ki bi jih lahko namenili za odpravljanje posledic, je še dejal Janković.

Triglav: 20 milijonov
Po prvih ocenah Zavarovalnice Triglav bodo zaradi poplav morali izplačati za več kot dvajset milijonov evrov škode. Pri tem velja opozoriti, da večina poplavljenih objektov sploh ni bila zavarovanih. “Na natančnejše ocene bo treba še počakati, saj se voda povsod še ni umaknila,” dodajajo na naši največji zavarovalnici.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo je precej škode tudi na kmetijskih zemljiščih: največ na koruzi, travinju in vrtninah, poškodovani so tudi vinogradi in sadovnjaki. Stopnja poškodovanosti je med dvajset in sto odstotki, pravijo.

Dobrodelnost v zagonu
Za poplavljene pa smo prek Rdečega križa Slovenije (RKS) in Slovenske karitas do včeraj, tri dni po poplavah, zbrali le dobrih osem tisoč evrov. Na RKS so do včeraj za poplave zbrali 2.877 evrov, na Slovenski karitas pa 5.662 evrov. “Zaenkrat lahko denar za prizadete v poplavah nakazujejo le ljudje, ki imajo elektronski bančni račun,” pojasnjuje Peter Tomažič iz Karitasa. V prihodnjih dneh bodo na voljo tudi položnice po župnijah, tako da pričakujejo večji priliv sredstev šele prihodnji teden. Na Rdečem križu položnic ne bodo pošiljali, je pojasnil strokovni sodelavec RKS Boris Plavšič. Le na koprskem bodo položnice pošiljali tamkajšnjim gospodinjstvom.

Jeseni 2007 se je za žrtve poplav, ki so najbolj prizadele Železnike na Slovenski karitas zbralo 1.634.937 evrov, RKS pa je zbral 959.186.

Pol vse daril za poplavljene
Na daritvenem oglasniku Podarimo.si lahko darovalci izberejo, da želijo stvari podariti poplavljenim. Včeraj je bila skoraj polovica vseh oglasov namenjena prizadetim v poplavah. “Povečalo se je predvsem darovanje oblačil in obutve ter stanovanjske opreme, kar prizadeti v poplavah najbolj potrebujejo,” pojasnjuje odgovorni urednik Podarimo.si Miha Jereb in dodaja, da lahko vsak darovalec pri oddaji oglasa izbere občino, kjer želi pomagati.

Škofijske Karitas so včeraj in v preteklih dneh s prostovoljci pomagale prizadetim v poplavah z razdeljevanjem hrane in pri čiščenju. Poleg oblek in posteljnine so nekaterim družinam priskrbeli tudi gospodinjske aparate in pohištvo. Iz sklada za naravne nesreče so zagotovili 35 tisoč evrov pomoči. Na Rdečem križu najbolj prizadete oskrbujejo s hrano in najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami že od nedelje.

 

Pomoč iz evropske vreče
Iz sklada smo pred leti dobili osem milijonov.

Če bo škoda presegla 218 milijonov evrov, kar je 0,6 odstotka bruto družbenega proizvoda, lahko za pomoč zaprosimo tudi Evropsko unijo, ki ima v ta namen pripravljen poseben solidarnostni sklad. Koliko denarja bi lahko dobili, je odvisno od škode, a ta še ni ocenjena. Slovenija lahko za sredstva iz tega sklada zaprosi v desetih tednih po nastali škodi. Toliko časa ima za celovito oceno škode, so pojasnili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Po poplavah, ki so pred tremi leti najbolj prizadele Železnike, smo maja 2008 prejeli pomoč v višini 8,3 milijona evrov. Po naših informacijah so imeli s pripravo dokumentacije, s katero so dokazovali upravičeno porabo sredstev, precej težav. Na ministrstvu za prostor so zagotovili, da “pristojne institucije niso ugotovile nepravilnosti pri uporabi sredstev”. Če pa bi jih, bi morali prejeti denar vrniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.