Slovenija
37 ogledov

Za poškodovanje žice dve leti v zapor

Bela Krajina / Žica Žurnal24 main
Policija doslej zabeležila 19 primerov poškodovanj žice, v dveh primerih so storilci znani.

Kriminalistična policija v Kopru in policijska postaja Piran obravnavata sum kaznivega dejanja, ki se je zgodil na javnem shodu "Proti postavitvi bodeče živce ob meji", 19. decembra lani. Shod je potekal v bližini mejnega prehoda Dragonja, v okviru tega pa je prišlo do poškodovanja "več delov t.i. začasne tehnične ovire", torej žice z rezili ob državni meji s Hrvaško.

žica protest | Avtor: T. L. T. L.
To ni edini primer poškodovanja žice, kateri prebivalci na mejnih območjih večinoma nasprotujejo. Na protestnih shodih, teh je bilo v decembru več, so žico sicer večinoma okrasili z novoletnimi okraski in napisi nasprovanja, na nekaterih delih pa tudi prerezali.

19 poškodovanj žice

Policija je doslej evidentirala 19 primerov kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, od tega je bilo pet primerov na območju PU Ljubljana, dva na območju PU Novo mesto, devet na območju PU Maribor in tri na območju PU Koper, so sporočili s policije.

220 člen kazenskega zakonika za kršitelja, ki tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi neuporabno, predvideva denarno kazen ali zapor do dveh let. Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Po podatkih policije materialna škoda pri poškodovanju znaša 3 tisoč evrov, storilce bi torej kaznovali denarno ali z zaporom do dveh let. V dveh primeroh so po podatkih policije, storilci znani.

PREBERITE ŠE:

 

 

Komentarjev 5
  • janban 21:38 20.januar 2016.

    SMO-vojaški sindikat, zanimivo, in njihov član nasprotuje žici na meji, žalostno, očitno si v vojski res samo zaradi plače, in pač ker drugje ne najdeš dela!

  • MARJANO-LAH 18:22 20.januar 2016.

    janban - res, da SMO v tem sindikatu leni in zabiti, kajti delamo vse, kar nam naš firer ukaže, ampak plačo pa le dobimo in zaradi nje SMO tudi tam.

  • Matthew9987 18:01 20.januar 2016.

    Za poškodovanje žice dve leti zapora, za ilegalno prečkanje žice: dosmrtna socialna podpora