Slovenija
11 ogledov

Za pot v Bangkok 22 tisočakov

Bangkok Žurnal24 main
Iz Bangkoka se je pred kratkim vrnila petčlanska delegacija slovenskih parlamentarcev, ki so se udeležili skupščine Interparlamentarne unije. Njihova pot je po prvem seštevku stala nekaj manj kot 22 tisočakov.

Na 122. zasedanje Skupščine Interparlamentarne unije so potovali Janja Klasinc, Anton Colarič, Milenko Ziherl, Bogdan Barovič in Franc Žnidaršič.

Redna dejavnost
Gre za redno dejavnost državnega zbora, so nam odgovorili iz parlamenta in dodali: "Določitev petčlanske delegacije je v skladu s predpisi državnega zbora, pri čemer bi želeli poudariti, da je bila slovenska delegacija po številu članov med manjšimi delegacijami. Večina delegacij je bila namreč številčnejša."

Letalska karta za enega je stala 3.028,97 evra, nastanitev v hotelu 916 evrov, kotizacija 50 evrov. Za vsakega smo odšteli za 332,72 evra dnevnic in dobrih 18 evrov zavarovanja. Skupno je potovanje stalo 21.730,68 evra.

 

Poslanci so v treh stalnih odborih razpravljali o vprašanjih trgovanja z ljudmi, doseganju milenijskih razvojnih ciljev in sodelovanju mladih v politiki. Kot nujna dodatna točka pa je bila na dnevni red uvrščena točka o vprašanjih vloge parlamentov pri krepitvi solidarnosti pri pomoči Haitiju in Čilu po katastrofalnih potresih.

Upravičeno ali ne
Naj spomnimo, da je lansko jesen potekala burna razprava o potovanjih slovenskih državnozborskih izbrancev, takrat zlasti na prijateljska srečanja. Poslanska skupina Zares je takrat izpostavila, da bi bilo zaradi krize in varčevanja treba odpovedati vsa potovanja delegacij skupin prijateljstva in tista potovanja poslancev, ki temeljijo na osebnih vabilih.

Član slovenske delegacije Bogdan Barovič je bil na skupščini izvoljen za nadomestnega člana v Odboru za človekove pravice parlamentarcev.

 

"Naš predlog je bil usmerjen predvsem na tista potovanja, ki niso del redne dejavnosti državnega zbora. Kot mi je znano, je bila udeležba na Interparlamentarni uniji del redne dejavnosti, zato v tem ne vidimo težave," je za potovanje v Bangkok povedal poslanec Franco Juri in dodal, da bi morda lahko zmanjšali le številčnost delegacije.

Juri hkrati ugotavlja, da so se poslanci vendarle disciplinirali pri potovanjih na prijateljska srečanja: "Od takrat je bila podana le ena pobuda, in sicer za potovanje na prijateljsko srečanje v Iran." Pobuda je bila zavrnjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.