Slovenija
1723 ogledov

Za prazno višji davek

avtomobili Dejan Mijović
Nepremičnine. Ministrstvo za finance že ima študijo o obdavčitvi nezasedenih stanovanj. SDS: Če bomo vodili vlado, bomo zadevo zanesljivo proučili.

“Ne delajte panike med ljudmi, bomo videli, kaj bo prinesel zakon. V okviru fiskalnega sveta pa te teme doslej nismo obravnavali,” pravi Ivan Simič, strokovnjak za davke in nekdanji prvi mož davčne uprave. Svojega mnenja o dodatni obdavčitvi nezasedenih stanovanj pa ne pove.

Po statističnih podatkih je v Sloveniji skoraj 65 tisoč začasno nenaseljenih stanovanj, več kot 31 tisoč pa je stanovanj, ki so namenjena počitku in rekreaciji. Ko je govor o njihovi obdavčitvi, se praviloma misli na višjo obdavčitev, kot velja za zasedena stanovanja.

Stanovanja "v funkcijo"

Da bi veljalo bolj obdavčiti “nerezidenčna” stanovanja, torej tista, ki niso namenjena bivanju oziroma lastniki v njih niso stalno prijavljeni, je pred časom že predlagala služba vlade za razvoj in evropske zadeve. “Višja obdavčitev se lahko doseže ali z višjo davčno stopnjo, kot to velja za zasedena stanovanja, ali pa z olajšavo oziroma oprostitvijo, ki bi veljala za zasedena stanovanja. Med razlogi za koristnost višjega obdavčenja nezasedenih stanovanj se izpostavlja, da se s tem 'viri spravljajo v funkcijo, namesto da nekoristno ležijo'. Med možnimi razlogi se navaja tudi večja socialna enakost; večje davčno breme naj nosijo tisti sloji prebivalstva, ki si lahko privoščijo več stanovanj. S povečanjem motivacije lastnikov za oddajo teh stanovanj v najem bi se povečala ponudba na najemnem trgu, padle bi najemnine. To bi ugodno vplivalo na položaj mlajših družin brez premoženja,” denimo razlaga Ivo Lavrač z ekonomske fakultete v Ljubljani.

“Zadevo bi bilo treba dodatno proučiti, kar bo vlada, če jo bo vodila SDS, zanesljivo storila. Nismo pa prepričani, da bi se s tem znižale cene na trgu oziroma najemnine,” pa so nam odgovorili iz stranke SDS. Veljavno obdavčitev nepremičnin (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča) bi stranka spremenila, a težava je, kako določiti osnovo za davek; z vrednotenjem nepremičnin geodetske uprave namreč niso zadovoljni.

S finančnega ministrstva komentarja nismo prejeli, čeprav je Lavrač prav zanje pripravil študijo na to temo, in sicer v sklopu priprav predloga zakona o davku na nepremičnine. “Na vprašanje, ali nezasedena stanovanja dodatno obdavčiti, vam ne morem odgovoriti le z da ali ne, je zadeva preveč kompleksna,” pa nas je odpravila ekonomistka Andreja Cirman, strokovnjakinja za trg nepremičnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.